Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jak zavinout miminko do pleny?

Pevné zavinování miminka do pleny je specifický postup, při kterém se novorozenec či kojenec pevně zavine do čtvercové pleny. My si ukážeme, jak na to.

Obsah:

Jak správně zavinout miminko do pleny?

Jde o to zavinout dítě tak, aby se zabránilo samovolným pohybům jeho končetin. Většina rodičů zavine své dítě příliš volně a ono se tak rychle z pleny vyprostí. Jak tedy na samotné zavinutí?

  1. Rozložte plenu do tvaru kosočtverce.
  2. Ohněte horní cíp dolů.
  3. Položte dítě na ohnutý horní cíp tak, aby mělo krk v místě, kde je látka přeložena.
  4. Dítě následně musí mít ručičky podél těla – vy teď přeložíte pravou stranu pleny přes dítě až pod jeho levý bok a následně pod záda. Tímto dítě zafixujete.
  5. Teď přeložíte dolní cíp pleny až na úroveň hrudníku dítěte.
  6. Na závěr přeložíte levou stranu pleny přes miminko až pod jeho pravý bok a následně pod záda. Dítě máte zavinuté.

Nosítka a šátky na Ready4Kids:

Na co si dát pozor během zavinování miminka?

Během zavinování si dejte pozor na zvýšení teploty v bezprostředním okolí dítěte, Miminko se pak může ve spánku zvýšeně potit. Je proto potřeba pravidelně spící dítě zkontrolovat.

Také si dejte pozor na příliš těsné zavinutí dítěte. Pokud je dítě zavinuto až příliš, může dojít k zaškrcení nervů, ztížení dýchání či k zvýšenému riziku dysplazie kyčlí. Proto je zcela nutné umět vaše dítě zavinout do pleny správně.

Proč zavinout miminko do pleny?

Největším benefitem zavinování je zdravý a klidný spánek dítěte. Z Správné zavinutí zabrání probouzení se dítěte v důsledku bezděčných záškubů jeho končetin a ono tak bude moci nerušeně a déle spát.

Zavinuté děti se také snadněji uklidní a méně pláčou, protože zavinutí u nich navozuje pocit bezpečí, který znají z dělohy matky v době před jejich narozením.

Kdy se miminko může zavinout do pleny?

Není potřeba, abyste zavinovali novorozence, který usíná a spí bez problémů. Zavinovat je vhodné, pokud je dítě neklidné a má potíže se spánkem. A to vždy jen na spaní, tuto metodu není vhodné používat pro zklidnění dítěte ve chvíli, kdy bdí.

Pokud je tedy vaše dítě neklidné a ze spánku ho vytrhávají bezděčné záškuby končetin, zavinování může být velkým přínosem. Zavinovat lze od narození až do přibližně 5. měsíce života, kdy obvykle záškuby končetin vymizí a dítě začíná spát lépe. Navíc se v této době děti již začínají ve spánku přetáčet na břicho, není už proto dobré jim bránit v pohybu.

Kdy není vhodné miminko zavinout do pleny?

Zavinovat dítě není vhodné zejména v těchto případech:

  • Při dysplazii kyčelních kloubů.
  • Při zvýšené tělesné teplotě – došlo by k přehřátí dítěte.

Hračky pro děti na Ready4Kids:

Mohlo by vás zajímat: