Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Psychomotorický vývoj dítěte: Jak probíhá?

Psychomotorickým vývojem se rozumí změny v kognitivních, emocionálních, motorických a sociálních schopnostech dítěte.

Tento vývoj se sleduje již od narození miminka a kontroluje jej jak pediatr, který jej má v péči, tak samozřejmě i rodina. Přeci jen rodiče jsou s dítětem denně v kontaktu a sami si všimnout, když není něco v pořádku. Jak psychomotorický vývoj probíhá?

Obsah:

Psychomotorický vývoj dítěte 1. až 4. měsíc 

Jedná se o čerstvého novorozence, nelze tedy na něj klást velké požadavky. První měsíc spíše prospí. Poté se začíná lehce rozpohybovávat. Zpočátku jen mává ručičkami podél těla, poté kope nožičkami, kope hlavou a na konci 4. měsíce se již dokáže přetočit na bříško, pást koníky se správně položenými rukama a vhodně se opírat o předloktí. Rozeznává zvuky a známé tváře, hlasitě se projevuje smíchem a žvatláním. Dokutálí se, kam potřebuje a hraje si s prvními hračkami.

Psychomotorický vývoj dítěte 5. až 8. měsíc

Dítě je mnohem akčnější než předchozí měsíce. Už se samo chvilku zabaví s chrastítkem v ruce, které si předává z ručky do ručky. Žvatlá, křičí a brečí. Točí se na bříšku, dělá tzv. letadlo, kdy zvedá ruce ze země a posiluje tak záda. Také se už moc neopírá na předloktí, ale jde do druhého vzpřímení, tedy do propnutých rukou. Má mnohem více síly a ke konci už se snaží i podsouvat kolínka a pérovat na nich. Také se zlepšuje prstový úchop, kdy mezi palec a ukazováček zachytí drobný předmět.

Psychomotorický vývoj dítěte 9. až 12. měsíc

V tomto období je nutné dítě neustále sledovat. U opory se miminko dokáže dostat do kleku či šikmého sedu. Snaží se vše zkoumat a objevovat, takže stahuje předměty ze stolu, vyndává věci z šuplíků a snaží se samo najíst a napít. Z kleku se miminko začíná stavět a obchází okolo nábytku. Učí se vyslovit první slova, sedět, stoupat si v prostoru. Odvážní jedinci se poprvé pouští do neznámá a zvládá první krůčky.

Každé miminko má své tempo

Každé dítě je originál a každému miminku trvá jinou dobou se učit novým dovednostem. Není tedy dobré se příliš porovnávat s ostatními rodiči.

Na pravidelné kontrole u doktora, které jsou ze začátku dosti hojné, se kontroluje, zda v určitém období dítě zvládá dané požadavky. Centrální nervový systém zraje v prvních šesti letech člověka. Do čtyř let se jedná o rozvoj hrubé motoriky, tedy nácvik lezení, stoupání, chůzi atd. a do nástupu školní docházky pak jemná motorika, zručnost. Nic by se nemělo uspěchat, vše je dáno geneticky.

Hračky pro děti na Ready4Kids:

Jak pomoci dítěti s rozvojem motoriky?

K rozvoji motoriky existuje velký výběr hraček a různých pomůcek. Podívejte se na nabídku na našem eshopu:

Mohlo by vás zajímat: