Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jak má správně sedět miminko ve vajíčku?

Správné usazení miminka ve vajíčku může být náročné. Je to však nutnost, aby bylo miminko v bezpečí. Proto jsme pro vás připravili návod, jak správně usadit miminko ve vajíčku. Vše začíná správným nastavením vajíčka.

Obsah

1. Nastavte optimální polohu ramenních popruhů

Všechny vajíčka mají více než jednu polohu výšky bezpečnostních popruhů. V návodu ke každému vajíčku se dozvíte, jak nastavit výšku ramenních popruhů. Pro novorozence bude pravděpodobně vhodné nastavit bezpečnostní popruhy na základní výšku. Jakmile se dítě narodí, budete muset dítě do autosedačky posadit a zkontrolovat, které nastavení je pro bezpečnostní popruhy nejvhodnější. Ujistěte se, že ramenní popruhy sahají k ramenům dítěte nebo pod ně.

2. Nastavte optimální polohu rozkrokové spony

Sponou se myslí spínací část, do které se bezpečnostní popruhy zapínají. Nachází se mezi nohama dítěte při správném posedu ve vajíčku. Samotná spona je na konci rozkrokového popruhu. Rozkrokový popruh by měl být co nejblíže tělu dítěte. Čím dále je, tím více se dítě může shrbit do mezery. Hrbení je nebezpečné, protože když se dítě hrbí, může mu brada klesnout na hrudník, což může způsobit potíže s dýcháním.

3. Před usazením miminka do vajíčka uvolněte popruhy

Před umístěním dítěte do vajíčka povolte popruhy. Nejběžnějším způsobem uvolnění postroje je páka nebo tlačítko mezi nožičkami dítěte. Uvolnění popruhů vždy vyžaduje dvě ruce. Je to proto, aby děti nemohly přijít na to, jak to udělat samy.

4. Umístění miminka do vajíčka

Než posadíte miminko do vajíčka, posuňte pásy na stranu a zatáhněte za rozkrokový pás a přezku dopředu. Dítě by se mělo zadečkem a zády opírat o autosedačku. Držte dítě za stehna a pohupujte s ním v autosedačce, aby se vůbec nehrbilo. Novorozenci nemají dostatečně silný krk, aby udrželi hlavu nahoře. Jejich hlavičky mají tendenci sklápět se do stran, což je v pořádku, ale již není vhodné, aby se hlavička skláněla příliš dopředu. Při usazení novorozence si na to dejte pozor.

5. Připoutání miminka do vajíčka

Obtočte bezpečnostní popruhy kolem ramen dítěte a ujistěte se, že se popruhy nekroutí. Při každém připoutání dítěte musíte popruhy vyhladit, protože zkroucené popruhy nejsou tak účinné, pokud jde o ochranu dítěte při nehodě. Umístěte jazýčky spony do pouzdra spony, dokud nezacvaknou. Některé jazýčky přezek je třeba složit dohromady specifickým způsobem, než je zacvaknete do spony. V návodu k použití autosedačky najdete přesný postup, jak se sponou pracovat.

6. Utáhněte popruhy vajíčka

Zapnuté bezpečnostní popruhy nejsou posledním krokem. Utažení popruhů je velmi důležitým krokem, který zajistí, že je dítě připoutáno správně. Musíte to udělat pokaždé, když dítě připoutáte. Když jsou popruhy dostatečně utažené, celý postroj by měl těsně přiléhat k dítěti a neměl by mít žádné mezery.

U novorozenců můžete zjistit, že mezi dítětem a rozkrokovým pásem je ještě trochu místa. Pokud se dítě do této mezery hrbí, můžete tomu zabránit tím, že mezi miminko a rozkrokový popruh vložíte pevně srolovanou žínku poté, co je dítě v popruzích pevně připoutáno.

Autosedačky a podsedáky na Ready4Kids:

Jak udržovat miminko ve vajíčku v teple?

Pod bezpečnostní popruhy vajíčka se nemají umisťovat tlusté kusy oblečení, jako jsou zimní kabáty či deky. Proto je nutné miminko do vajíčka v zimě obléct do více tenkých (přiléhavých) vrstev, abyste mu zajistili dostatečný teplotní komfort. Je v pořádku poté miminko přikrýt dekou, ale pouze na jíž utažené bezpečnostní popruhy. Nevkládejte deku mezi dítě a bezpečnostní popruhy vajíčka. Silné oblečení a deky pod bezpečnostními popruhy totiž neumožňují dostatečně těsné uchycení bezpečnostních popruhů.

Jak zabavit miminko ve vajíčku?

Pevně připoutané dítě ve vajíčku může být docela rozmrzelé tím, že se nemůže samovolně pohybovat a navíc pořádně nic nevidí. Je tak vhodné si na cestu připravit jeho oblíbené hračky, se kterými si může během cesty hrát. Avšak pozor. Je nutné, aby veškeré předměty v jeho blízkosti byly měkké! Na cestu si můžete připravit také oblíbenou hudbu dítěte, kterou mu můžete během cesty přehrávat.

Mohlo by vás zajímat:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Parents: How to Put a Baby Into a Car Seat Properly
  2. VeryWell Family: Properly Secure Your Baby in an Infant Car Seat