Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jak na odříhnutí miminka?

Odříhnutí miminku pomáhá se zbavit části vzduchu, který mají miminka tendenci během krmení polykat. Když v trávicím ústrojí dítěte uvíznou bublinky vzduchu, mohou způsobit pocit plnosti a nepohodlí. Odříhnutí pomáhá tento přebytečný vzduch uvolnit ústy ven.

Přečtěte si, jak na odříhnutí miminka.

Obsah:

Jak odříhnout dítě?

Existují tři běžné polohy pro odříhnutí. Vyberte si tu, která je pro odříhnutí vašeho dítěte nejpohodlnější a nejefektivnější. Ať už zvolíte jakoukoliv polohu, mějte u úst dítěte plenu, abyste zachytili případné sliny miminka. Pokud si dítě po několika minutách neodříhne, tak změňte polohu dítěte. Někdy může pomoci s odříhnutím samotná změna polohy. (1)

  • Přes rameno

Postavte se nebo se pohodlně posaďte, mírně se předkloňte a podepřete dítě pod zadečkem. Ujistěte se, že je otočené za vámi, dívá se vám přes rameno a bradu má položenou na pleně, která pohltí případné sliny z odříhnutí. Lehce poklepávejte nebo třete konečky prstů volné ruky o lopatky dítěte. 

  • Sezení na klíně

Dítě si položte na klín tak, aby se jeho hrudník mírně nakláněl dopředu. Položte mu ruku pod bradu (ne pod krk), abyste mu podepřeli hrudník a hlavu. Pro odříhnutí ho lehce poplácejte prsty přes lopatky.

  • Obličejem dolů na klíně

Položte si miminko přes kolena na břicho tak, aby mělo hlavičku o něco výše než zbytek těla. Přitom mu lehce masírujte a poplácávejte záda.

Kojenecké oblečení na Ready4Kids:

Jak odříhnout spící miminko?

Je běžné, že miminka při krmení usínají. Když se jim naplní bříško a začnou konejšivě sát, často jsou spokojené a mají tendenci usnout. K tomu dochází zejména v noci, kdy je jejich touha po spánku o to silnější. Ale i když vaše děťátko vypadá spokojeně a úplně spí, tak  je u některých dětí důležité, abyste se pokusili odříhnout, než je uložíte zpět do postele.

Odříhnutí spícího dítěte je v podstatě stejné jako odříhnutí dítěte, které je vzhůru. Možná budete postupovat pomaleji, abyste jim pomohli zůstat spát, ale na druhé straně jsou některé polohy pro odříhnutí u spícího dítěte o něco málo snazší. (2)

Je nutné odříhnout po každém krmení?

Ano, obecně se doporučuje odříhávání po každém krmení, a to i v případě, že dítě nevykazuje žádné známky nepohodlí. Nikdy však nevíme, kolik vzduchu se miminku do trávicího traktu při krmení dostalo, a proto je dobré děti odříhnout, i když vypadají spokojeně.

Jak často během krmení odříhnout?

Nejdůležitější je provést odříhnutí miminka po skončení krmení. Odříhávání během kojení může některému miminku vyhovovat a některému nikoliv. Zatímco několik dětí potřebuje odříhnout častěji, mnoho rodičů dělá chybu, když přeruší krmení zbytečnými pokusy o odříhnutí. Tím prodlužují dobu krmení, což hladové dítě frustruje a zvyšuje polykání vzduchu. Proto je zapotřebí si najít tu správnou frekvenci odříhnutí u každého dítěte.

Je nutné odříhnout po každém krmení?

Ano, obecně se doporučuje odříhávání po každém krmení, a to i v případě, že dítě nevykazuje žádné známky nepohodlí. Nikdy však nevíme, kolik vzduchu se miminku do trávicího traktu při krmení dostalo, a proto je dobré děti odříhnout, i když vypadají spokojeně.

Proč miminka potřebují odříhnutí?

Miminka si obvykle potřebují odříhnout, když při jídle nasávají vzduch, který jim způsobuje příliš rychlý pocit sytosti. Častěji se to stává u dětí krmených z láhve, které mají tendenci jíst rychleji, Ale také kojené děti polykají trochu vzduchu, zejména pokud má matka hodně mléka nebo rychle vypouští, nebo pokud je dítě velmi hladové a chce jíst rychle.

Plynatost v břiše miminka může být také způsobena rozkladem některých potravin v tlustém střevě bakteriemi. To se týká jak potravin, které dítě konzumuje, tak potravin, které konzumuje matka a které předává prostřednictvím mateřského mléka. Mezi nejčastější pachatele patří například fazole, zelenina (například brokolice, květák, zelí a růžičková kapusta) a ovocné nápoje. (3)

Kdy přestává miminko odříhávat?

Neexistuje žádné přesně daný věk, kdy přestat s odříháváním, ale jak vaše miminko stárne a jeho trávicí systém je vyspělejší, odříhávání bude stále méně nutné. Tuto změnu pravděpodobně zaznamenáte kolem 6 měsíce, kdy vaše dítě začne jíst pevnou stravu. Pokud však stále pozorujete, že se vaše dítě nadýmá, pokračujte v odříhávání, dokud nebudete mít pocit, že už to není potřeba.

Kojenecké oblečení na Ready4Kids:

Mohlo by vás zajímat:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Parents: How to Burp a Newborn Baby
  2. Healthline: Illustrated Guide for Burping Your Sleeping Baby
  3. Kids Health: Burping Your Baby