Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jak často kojit miminko?

Neexistují jasně dané intervaly, jak často kojit, protože každé miminko je jiné. Množství a četnost kojení závisí na potřebách vašeho dítěte. 

Existuje však několik obecných doporučení a zvyklostí, které vám mohou pomoci zodpovědět si otázku, jak často kojit s ohledem na vaše potřeby a potřeby vašeho miminka.

Obsah:

Jak často kojit v prvních několika dnech?

Bříško vašeho novorozeného dítěte je malé, takže při každém kojení nepotřebuje velké množství mléka, aby se nasytilo. Ale tím pádem potřebuje kojení poměrně často. Vaše dítě může chtít jíst každé 1 až 3 hodiny. Takže během prvních dnů to vychází na 8 - 12 kojení za den. Kojení by mělo být zahájeno pokud možno během prvních dvou hodin po porodu.

Děti dostávají během každého kojení v prvních dnech malé množství tekutiny zvané kolostrum známé také jako "první mléko". Toto mléko je nezbytné pro dobrý start trávicího systému dítěte a kolostrum poskytuje dítěti také důležité protilátky.

Kategorie pro maminky na Ready4Kids:

Jak často kojit novorozence?

První čtyři týdny života miminka zůstává zpravidla velice častá frekvence kojení, protože bříško novorozence je stále poměrně malé. Takže očekávejte, že váš novorozenec může chtít jíst každé 1 až 3 hodiny, což opět vychází na 8 - 12 kojení za den. Novorozenci by neměli zůstávat bez kojení déle než 4 hodiny, a to ani v noci.

Časté kojení může být únavné, ale pomáhá zvyšovat zásoby mléka a umožňuje dítěti trénovat sání a polykání. Pro větší pohodlí během kojení doporučujeme používat kojící podprsenky.

Jak často kojit miminko ve věku 1- 3 měsíců?

Po uplynutí prvních 4 týdnů se může frekvence, jak často kojit měsíční miminko, lehce prodlužovat. Jak miminko roste, tak mu roste i bříško. Vaše dítě tak bude schopno vypít více mateřského mléka při každém kojení.

V tomto období tak vaše miminko může chtít jíst každé 2-3 hodiny. Neplatí to však pro všechny, některá miminka si zachovávají častější frekvenci (třeba každou 1,5 hodiny). To, jak často se vaše dítě kojí, se může měnit v závislosti na denní době. Během noci může být interval mezi kojením i delší.

Jak často kojit miminko ve věku 3-6 měsíců?

Tříměsíční miminko stále může chtít jíst každé 2-4 hodiny, nicméně postupem času se dítě naučí pít efektivněji a doba kojení se může zkracovat. Během spánku se může interval mezi kojení prodlužovat až na 4 - 5 hodin, pokud je vaše dítě spáč.

Jak často kojit miminko ve věku 6-12 měsíců?

V tomto období se frekvence kojení mění s tím, jak často jí pevnou stravu a také jakou jí pevnou stravu. Dítě obecně vydrží aspoň 3 hodiny bez kojení, pokud dostává odpovídající množství pevné stravy. Nadále se řiďte signály svého dítěte a kojte, když zaznamenáte známky hladu.

Vaše mateřské mléko je však stále nejdůležitějším zdrojem výživy i poté, co začnete dítěti podávat pevnou stravu.

Jak často kojit miminko ve věku 12 - 24 měsíců?

Počet kojení během se u batolat významně liší. Některá se chtějí kojit pouze před spaním nebo ráno. Jiná pokračují v pití mateřského mléka jako větší části své denní stravy. 

V tomto věku však již mnohem lépe poznáte potřeby svého dítě a také mnohem lépe rozpoznáte signály hladu (či žízně).

V tomto období je tak mnohem důležitější sledovat potřeby svého dítěte a podle toho se rozhodnout, kdy kojit. V tomto věku dítěte již příliš neplatí poučky o správných intervalech v kojení.

Doporučení

Pokud máte otázky ohledně růstu vašeho dítěte nebo množství mateřského mléka, které dostává, poraďte se s lékařem vašeho dítěte. Výše uvedené intervaly nemusí pro vaše miminko platit. 

Během období, kdy kojíte tak je potřeba sledovat svůj jídelníček, protože existuje řada potraviny, které se nedoporučují jíst při kojení.

Péče o dítě na Ready4Kids:

Důvěryhodné zdroje:

  1. CDC: How Much and How Often to Breastfeed
  2. LLLI: Frequency of Feeding