Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jak naučit miminko lézt?

Obvykle první pohyb miminek, který lze považovat za lezení (plazení), začíná mezi 6. a 11. měsícem jejich věku. Nicméně, vzhledem k individuálním rozdílům mezi dětmi to nemusí být právoplatné.

Pokud cítíte, že je potřeba vašemu miminku s lezením pomoci, tak vám přinášíme návod, jak to dělat bezpečně a efektivně.

Mějte však na paměti, že zpravidla miminko nemusíte vysloveně učit lézt, protože děti mají vrozenou touhu pohybovat se. Úkol rodičů je spíše dopřát miminku dostatek příležitostí k pohybu.

Obsah:

1. Dopřejte miminku dostatek času na bříšku

Miminku je potřeba každý den dopřát nějaký ten čas na bříšku. Když vaše dítě tráví čas ležením na bříšku, cvičí si zvedání hlavy ze země, což posiluje jeho trup a záda a nutí ho volně pohybovat končetinami. Obě tyto činnosti pomáhají budovat svaly, které budou potřebovat při plazení a lezení.

Některým dětem se na bříšku nelíbí, zejména zpočátku. Pokud vaše děťátko křičí nebo protestuje, zkuste to dělat jen v krátkých intervalech a vždy jen několik minut. Hraní na podlaze můžete také zpestřit tím, že jim dopřejete několik minut v různých polohách. Můžete vyzkoušet také to, že si lehnete na záda a položíte si dítě na bříško, abyste se mu mohli dívat do obličeje, zatímco bude trénovat zvedání hlavičky.

2. Dodejte miminku motivaci

Miminka již mají instinktivní snahu o pohyb, ale můžete jim ho trochu zpříjemnit a motivovat je tím, že jim dáte něco, po čem mohou sáhnout.

Zkuste během doby strávené na bříšku položit jejich oblíbenou hračku na zem, ale dejte ji těsně mimo dosah. To je zaujme a dá jim to cíl, o který se budou snažit. Dalším trikem je umístit před dítě na zem zrcadlo. Když děti vidí svůj odraz v zrcadle, může je to motivovat k tomu, aby se k předmětu přiblížily a postupně se k němu doplazily.

Pravděpodobně budou zkoušet různé kreativní způsoby, jak se k hračce dostat, například kutálení a protahování. Možná budete mít problém jim nepomáhat, ale pokud odoláte pokušení posunout hračku o kousek blíž, možná budete překvapeni, jak trpělivé dokážou miminka být, když se budou snažit problém vyřešit samy.

3. Poskytněte jim pohodlný prostor

Vytvořte na podlaze prostor se zajímavými hračkami a věcmi, které mohou bezpečně zkoumat. Pokud máte podlahu bez koberce, můžete dítěti pomoci, aby se začalo po podlaze pohybovat tím, že je oblečete do dlouhých rukávů a kalhot. Oblečení na hladkém povrchu jim pomůže pohybovat se s nižším třením, což jim může usnadnit začátky.

Rozhodně nepodceňujte rychlost dítěte a řádně zabezpečte prostor, ve kterém se miminko snaží plazit. Umístěte například dětské branky a pokojové rostliny, které mohou představovat nebezpečí udušení, přesuňte mimo podlahu.

4. Neomezujte miminko příliš prostor pro pohyb

Dětské ohrádky jsou sice skvělým pomocníkem při hlídání malých ratolestí, protože vám umožňují věnovat se také jiným aktivitám, ale pokud miminko tráví příliš času v ohrádce, tak ho to může demotivovat v pohybu, protože si rychle uvědomí limity prostoru, ve kterém se nachází. Když už tedy potřebujete dát dítě do ohrádky, tak používejte ty nejprostornější ohrádky na trhu (třeba rozměry 140 cm x 200 cm).

5. Plazte se s miminkem na zemi

Vaše dítě může začít lézt dříve, pokud budete ležet vedle něj, když je miminko na bříšku. Můžete tak svému miminku předvádět lezení či plazení. Miminka rády napodobují a tím se mohou lépe naučit, jak lézt.

Mohlo by vás zajímat:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Healthline: Simple Steps for Teaching Your Baby to Crawl
  2. Testado.cz: Nejlepší ohrádky pro děti v roce 2023

Recenzer.cz: Ohrádky pro děti