Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Chcete znát datum svého porodu? Víme, jak ho vypočítat

Na testu se objevily vytoužené dvě čárky a vy si s úsměvem na rtech užíváte první dny požehnaného stavu. Plníte se očekáváním a radostí, ale najednou vám na mysl vyskočí docela zásadní otázka - kdy vlastně miminko přijde na svět? Je to pochopitelné, vždyť myšlenky na datum porodu patří k vůbec nejčastějším, které se budoucím rodičům honí hlavou. A přestože není možné určit den narození s naprostou přesností, přibližný odhad samozřejmě získat můžete. Jaké metody a ukazatele potřebujete znát?

První den poslední menstruace

Zřejmě nejpoužívanější metodou výpočtu data porodu je použití prvního dne poslední menstruace. Možná vás to překvapí, ale pravděpodobně ji použije také váš gynekolog či porodní asistent. Podle tzv. "Naegeleho pravidla" se vychází ze skutečnosti, že těhotenství trvá přibližně 40 týdnů od prvního dne poslední menstruace.

Pokud datum poslední menstruace znáte a nechce se vám termín porodu počítat z hlavy, vyzkoušejte tuto těhotenskou kalkulačku. Hodit se vám bude v průběhu celého těhotenství, protože vám prozradí také další důležité informace – například počet dní do porodu a průměrnou váhu či délku plodu.

Ultrazvukové vyšetření

Další způsob, jak získat představu o termínu porodu, představuje ultrazvukové vyšetření. Stejně jako naprostá většina rodiček, se i vy v průběhu těhotenství podrobíte několika pravidelným kontrolám u svého gynekologa, během kterých ultrazvukem zmapuje růst a vývoj vašeho dítěte. A právě na základě měření velikosti plodu a jeho pohybu může lékař odhadnout přibližné datum porodu.

A co když se ukáže, že se výpočty termínů na základě data poslední menstruace a ultrazvuku liší? Pokud není rozdíl ve výpočtech větší než týden, do těhotenské průkazy se zaznamená termín podle data menstruace. V opačném případě spoléhejte na datum dle ultrazvuku.