Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jak dlouhý je spánek miminek?

Délka spánku dítěte se liší jeho věkem. Většina novorozenců tráví více času ve spánku než vzhůru. Jejich celkový denní spánek se liší a může být od 8 hodin až po 18 hodin dlouhý v závislosti na jejich povaze a věku. 

Děti potřebují spánek, aby mohly dobře růst a vyvíjet se. Novým rodičům může nějakou dobu trvat, než si zvyknou na spánkový režim nového dítěte. Proto vám přinášíme průvodce, jak dlouhý a častý spánek můžete od svého miminka očekávat.

Obsah:

Tabulka spánku dětí

Věk

Průměrná délka spánku za den

Průměrný počet spánkových cyklů za den

0 - 2 měsíce

16 hodin

3 - 5

3 - 5 měsíců

15 hodin

3 - 4

6 - 8 měsíců

14 hodin

2 - 3

9 - 12 měsíců

14 hodin

2

1 - 2 roky

11 - 14 hodin

2

3 - 4 roky

10 - 13 hodin

2

Jak poznat, že má dítě dostatek spánku?

Nálada a pohoda vašeho dítěte jsou často dobrým vodítkem pro zjištění, zda má vaše dítě dostatek spánku. Pokud je vaše dítě:

  • bdělé a mrzuté, možná potřebuje více spánku.
  • bdělé a spokojené, pravděpodobně spí dostatečně.

Potřebné věci pro spánek na Ready4Kids:

Jak se vyvíjí spánek miminka?

S přibývajícím věkem děti spí méně přes den, jsou mezi spánkem déle vzhůru, déle spí v noci a méně se v noci budí, přičemž celkově potřebují méně spánku.

Spánek dítěte od narození do 2 měsíců věku

Z porodnice jste se vrátili domů se svým miminkem a pravděpodobně se vám zdá, že vaše dítě chce jen spát. Během prvních měsíců života vaše dítě stráví spánkem až 15-16 hodin denně.

Jednotlivé spánkové cykly však budou relativně krátké, protože dítě bude často hladové a pokakané. Dítě se tak bude probouzet každé 2-3 hodiny, a to i v noci.

Novorozenci běžně nerozpoznávají denní a noční cykly. Abyste jim pomohli toto chápání rozvinout, můžete jim během dne nabídnout více světla.

Chcete-li dále podpořit správné spánkové návyky, vytvořte klidné a tmavé prostředí pro noční spánek a uložte dítě do postýlky, když je ospalé, ale ještě nespí.

Spánek dítěte mezi 3 až 5 měsíci věku

Po prvních 8 týdnech rodičovství si pravděpodobně začnete všímat, že je vaše dítě čipernější a chce s vámi trávit více času během dne. Přibližně v této době si také můžete všimnout, že vaše dítě upouští od jednoho ze svých spánků a spí každý den přibližně o hodinu méně.

Jak se prodlužují úseky mezi spánkovými cykly, začnou se také vyvíjet spánkové vzorce. V noci se může začít objevovat alespoň jeden dlouhý úsek spánku trvající přibližně 6 hodin nebo více. Pokračujte v ukládání dítěte ke spánku v ospalém, ale ne zcela spícím stavu.

Spánek dítěte mezi 6 až 8 měsíci věku

V 6 měsících je většina kojenců připravena přečkat noc (přibližně 8 hodin) bez krmení. Pokud to není váš případ, vězte, že je zcela běžné, že se některé děti stále budí alespoň jednou za noc.

Kolem 6. až 8. měsíce si také můžete všimnout, že vaše dítě je připraveno upustit od dalšího ze svých spánků a dopřává si pouze 2 nebo 3 spánky. Přes den však pravděpodobně bude stále spát celkem 3 až 4 hodiny, protože denní spánek může probíhat v delších úsecích.

Spánek dítěte mezi 9 až 12 měsíci věku

Doufejme, že do 9 měsíců budete mít s dítětem zavedený dobrý režim denního a nočního spánku. Kolem 9. měsíce věku je velká šance, že vaše dítě spí v noci 9 až 12 hodin. Pravděpodobně si také dopřává ranní a odpolední spánek v celkové délce 3 až 4 hodiny.

Někdy mezi 8. a 10. měsícem je velmi časté, že dojde k spánkové regresi, protože vaše dítě dosáhne některých důležitých vývojových milníků.

Jak zajistit bezpečný spánek pro miminko?

Jakmile se vaše dítě stane pohyblivějším, je velmi důležité věnovat čas kontrole jeho spacího prostoru, zda v něm nehrozí nějaké potenciální nebezpečí. Je vhodné do postýlky umístit mantinely, které chrání okraje postýlky

Možná budete chtít odstranit předměty, které by mohlo uchopit. Bezpečnostní kontrola, kterou zařadíte do rutiny před ponecháním dítěte v postýlce, může být životně důležitá.

Co dělat, když vaše dítě špatně spí?

Každé dítě je jiné, takže se netrapte, pokud vaše dítě nedodržuje všechna pravidla. I když je normální, že se novorozenci během noci několikrát budí, neváhejte se obrátit na svého pediatra, pokud máte otázky ohledně spánkového režimu svého dítěte.

Pokud se vaše dítě budí s pláčem a neusne ani po několika minutách, je možné, že má hlad, necítí se dobře nebo potřebuje vyměnit plenku. Rychle a tiše se postarejte o jejich potřeby a pokud je to možné, použijte noční světlo místo stropního. Neklidné dítě můžete uklidnit pohlazením nebo několika uklidňujícími slovy, ale snažte se ho nevyndávat z postýlky, pokud to není nezbytně nutné.

Pokud dítěti přes den věnujete dostatek lásky a pozornosti a v noci ho podporujete v samostatnosti, můžete zmírnit úzkost z odloučení, kterou mnoho dětí začíná pociťovat kolem 6. měsíce. Vaše dítě se také může cítit pohodlněji s dudlíkem.

Není neobvyklé, že se děti jednou za čas vrátí k nepravidelnému spánkovému režimu. Tyto změny spánku jsou normální (a často dočasnou) součástí zdravého kojeneckého věku a může k nim dojít v důsledku prořezávání zubů, nemoci, růstového spurtu, změny doby spánku nebo když se učí novým dovednostem, jako je mluvení nebo chůze.

Pokud jste novopečeným rodičem, jistě z vlastní zkušenosti víte, jak obtížné je uklidnit dítě ke spánku, když se sami cítíte nevyspalí. Nebojte se požádat rodinu a přátele o pomoc s péčí o dítě, pokud se cítíte přetížení.

Potřebné věci pro spánek na Ready4Kids:

Mohlo by vás zajímat:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Healthline: Your Baby’s Sleep Schedule in the First Year
  2. Sleep Foundation: Babies and Sleep