Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

První příznaky těhotenství: Kdy se projeví?

První příznaky těhotenství se začínají projevovat přibližně 14 dní po oplodnění. Jedná se o čas, ve kterém by žena očekávala menstruaci, proto se mohou příznaky těhotenství zaměňovat s příznaky menstruace (premenstruační syndrom). První příznaky těhotenství bývají mnohokrát u každé ženy odlišné, ovšem existuje několik nejčastějších příznaků, které si v tomto článku rozebereme.

Obsah:

Jaké jsou první příznaky těhotenství?

  • Vynechání menstruace 

Pokud jste v plodném věku a uplynul týden nebo více bez očekávaného začátku menstruačního cyklu, tak můžete být těhotná. Tento příznak však může být zavádějící, pokud máte nepravidelný menstruační cyklus.

  • Citlivá prsa

Na počátku těhotenství mohou hormonální změny způsobit, že vaše prsa budou citlivá a bolestivá. Nepříjemné pocity se pravděpodobně po několika týdnech zmírní, jak se vaše tělo přizpůsobí hormonálním změnám.

  • Nevolnost s případným zvracením 

Nevolnost se může objevit kdykoliv během dne nebo noci, Některé ženy však nepociťují nevolnost vůbec. Ačkoli příčina nevolnosti v těhotenství není jasná, pravděpodobně v ní hrají roli těhotenské hormony.

  • Častější močení

Během těhotenství se zvyšuje množství krve ve vašem těle, což způsobuje, že vaše ledviny musí zpracovávat nadbytečnou tekutinu, která pak končí jako moč.

  • Únava

Únava se také řadí mezi časné příznaky těhotenství. Nikdo s jistotou neví, co způsobuje ospalost v prvním trimestru těhotenství. K únavě však může přispívat rychlý vzestup hormonu progesteronu během raného těhotenství.

  • Náladovost

Záplava hormonů ve vašem těle na začátku těhotenství může způsobit, že budete neobvykle emocionální. Časté jsou také výkyvy nálad.

  • Nadýmání.

Hormonální změny během raného těhotenství mohou způsobit, že se budete cítit nadmutá, podobně jako na začátku menstruace.

  • Zácpa

Hormonální změny způsobují zpomalení vašeho trávicího systému, což může vést k zácpě.

  • Nechuť k jídlu

V těhotenství můžete být citlivější na některé pachy a může se změnit váš smysl pro chuť. Stejně jako většinu ostatních příznaků těhotenství lze tyto preference potravin přičíst hormonálním změnám.

Kategorie pro maminky na Ready4Kids:

Může být těhotenství bezpříznakové?

Je možné být těhotná a nemít žádné těhotenské příznaky, ale je to neobvyklé. Některé ženy mnohokrát ani nevědí, že jsou těhotné, protože nemají ranní nevolnosti ani žádné další příznaky. I v případě, že se jedná o minimum příznaků a cítíte se jinak, udělejte si těhotenský test nebo se poraďte se svým gynekologem.

Jak zjistit, zda jsem opravdu těhotná?

Mnohé z výše uvedených příznaků mohou vznikat z mnoha dalších důvodů, než je těhotenství. Některé z nich mohou naznačovat, že jste nemocná nebo že vám brzy začne menstruace. Stejně tak můžete být těhotná, aniž byste mnohé z těchto příznaků pociťovala.

Přesto, pokud vám nezačne očekávaná menstruace a zaznamenáte některý z výše uvedených příznaků, udělejte si těhotenský test a nejlépe ho použijte ráno po probuzení. Varianta těhotenského testu na moč je asi nejvyužívanější pro domácí použití. S první ranní močí je to nejideálnější proto, že koncentrace hormonu hCG je v tuto dobu nejvyšší. Není to však nezbytně nutné, protože hladina hormonu je sice ráno nejvyšší, nicméně ji test snadno odhalí i v průběhu dne a tak není nutné jej provádět výhradně ráno.

Je dobré těhotenský test provést po několika dnech znovu, pokud byl například první test negativní, ale příznaky stále přetrvávají a menstruaci stále nemáte. Testy vám mohou potvrdit těhotenství přibližně 9 dní po oplodnění.

Pokud je domácí těhotenský test pozitivní, domluvte si schůzku se svým lékařem. Čím dříve bude vaše těhotenství potvrzeno, tím dříve můžete zahájit prenatální péči a začít se připravovat na péčí o miminko.

Jaké jsou příznaky zamlklého těhotenství?

Zamlklé těhotenství je stav, kdy embryo v raném stádiu odumře nebo se přestane vyvíjet, ale nedojde k jeho vyloučení z těla ven. Spolu s ním zůstává uvnitř dělohy i placenta a tělo stále pokračuje v produkci hormonů, tím pádem si ženy připadají stále těhotné.

I přes vyspělou technologii, není zcela jasné, jaká je příčina zamlklého těhotenství, proto nelze ani určit jeho pravděpodobnost.

Nejčastěji je zamlklé těhotenství diagnostikováno ultrazvukem do 20. týdne těhotenství. I přes všechen smutek a nepříjemnosti spojené se zamlklým těhotenstvím, dobrá zpráva je, že i přes to se většině žen podaří znovu otěhotnět.

Kategorie pro maminky na Ready4Kids:

Mohlo by vás zajímat:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Mayo Clinic: Symptoms of pregnancy - What happens first
  2. Chytryvyber.cz: Nejlepší těhotenské testy 2023