Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Kdy je u ženy ovulace?

Ovulace je proces uvolňování zralého vajíčka z jednoho z vaječníků. Určení termínu ovulace je důležité pro plánování a zvýšení šance otěhotnění.

Víte, jak předvídat začátek vaší ovulace?

Obsah:

Kdy je ovulace?

Ovulace probíhá u žen, které mají menstruační cyklus. Ovulace nastává kolem 14. dne menstruačního cyklu trvající 28 dní.

Za první den menstruačního cyklu se považuje první den plného krvácení. Od tohoto data lze přibližně určit začátek ovulace.

Menstruační cyklus však nemusí vždy trvat přesně 28 dní, ale může se u jednotlivých žen lišit. Za normální cyklus u ženy je považováno rozmezí 21 - 35 dnů, přičemž délka cyklu se může u jednotlivých žen měnit z měsíce na měsíc. Záleží, jak dlouho dozrává vajíčko v jednotlivých vaječnících.

Ovulace tak začíná přibližně 14. den po prvním dnu menstruace.

Kategorie pro maminky na Ready4Kids:

Jak dlouho ovulace trvá?

Běžná ovulace trvá každý měsíc přibližně 24 hodin.

Jakmile se vajíčko uvolní z vaječníku, do 12 až 24 hodin odumře nebo se rozpustí, pokud není oplodněno. Pokud k oplodnění nedojde, vajíčko a děložní sliznice se vyloučí. To má za následek menstruační krvácení přibližně o dva týdny později.

Spermie jsou však poměrně odolné a v ženském reprodukčním systému přežívají až 72 hodin. Je tak možné otěhotnět v rozmezí pěti dnů před ovulací až po jeden den po ovulaci.

Může být ovulace bez menstruace?

Lékařská organizace AWH tvrdí, že ovulace bez menstruace je velmi neobvyklá, ale ne nemožná. Faktory, jako je zjizvení dělohy nebo otěhotnění, mohou způsobit, že se menstruace nedostaví. 

Pokud žena prodělala chirurgický zákrok reprodukční soustavy, císařský řez nebo reprodukční onemocnění, můžete mít na děloze jizvy. V takovém případě nedochází k obvyklému zesílení děložní sliznice, ke kterému normálně dochází po ovulaci. Žena tak může mít ovulaci bez menstruace nebo můžete mít slabou menstruaci, pokud vaječníky řádně uvolní vajíčko 12 až 16 dní před očekávaným začátkem menstruace. 

Ovulace předchází samotné menstruaci, takže ovulace bez předchozí menstruace může proběhnout také v případě, že ženy nemenstruují kvůli určitým okolnostem (například kojení).

Může být ovulace hned po menstruaci?

Ovulace hned po menstruaci je možná v případě, že menstruační cyklus ženy je velice krátký (například 21 nebo 22 dní), a zároveň samotná menstruace je dlouhá (například 7 dní). V takovém případě může nastat, že ovulace začne téměř hned po menstruaci.

Může probíhat ovulace během menstruace?

Menstruace je proces, ve kterém je neoplodněné vajíčko vypuzováno z těla ven přibližně 14 dní po ovulaci. Ovulace je proces uvolňování zralého vajíčka z jednoho z vaječníků. Tyto dva procesy nemohou probíhat současně. Ovulace během menstruace je tak nemožná.

Může žena menstruovat a nemít ovulaci?

Menstruace bez ovulace může nastat v případě, že ženy prožívají anovulační cyklus. Během anovulačního cyklu se u žen může objevit krvácení způsobené nahromaděním sliznice dělohy, která se již nemůže déle udržet. Takové krvácení však není menstruace.

Jak vypočítat začátek ovulace?

1. Vypočtěte si délku svého menstruačního cyklu.

Jako první den cyklu se počítá první den menstruace a jeho konec je poslední den před další menstruací.

Příklad: Stará menstruace začala 1. března. Nová menstruace začala 29. března. Poslední den před novou menstruací je 28. března. Délka menstruačního cyklu je tedy 28 dní (1.-28.3)

2. Vypočtěte si začátek ovulace

Ovulaci následně vypočítáte odečtením 14 dní od délky vašeho cyklu. Pokud váš cyklus trvá 28 dní, ovulace by měla přijít 14. den vašeho cyklu.

Jak předvídat ovulaci?

Začátek ovulace lze určit pomocí ovulačního testu. Většinou se jedná o testy na bázi sledování hladiny luteinizační hormonu (LH), což  je signál, který je vysílán do vaječníků, aby jim řekl, že mají ovulovat vajíčko, Hormonální signál cirkuluje v krevním řečišti, je filtrován ledvinami a končí v moči. Když je v moči detekovatelný, znamená to, že ovulace pravděpodobně proběhne v následujících 12 až 36 hodinách.

Takové ovulační testy fungují na principu vzorku moči. 

Kojenecké oblečení na Ready4Kids:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Healthline: What Is Ovulation? What to Know About Your Menstrual Cycle
  2. AWH: Can you Ovulate Without Having a Period?
  3. Verywell family: How Long Does Ovulation Last?