Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Lezení miminek: Kdy dítě leze?

První pohyb miminka, který lze považovat za lezení (plazení), začíná zpravidla mezi 6. - 11. měsícem věku dítěte. Ve věku, kdy děti začínají lézt mohou panovat několikaměsíční rozdíly, proto vaše dítě nesrovnávejte s ostatními. 

Vaše miminko tak možná ještě není pohyblivé, ale to se může brzy změnit. V našem článku vám pomůžeme se na lezení miminka připravit.

Obsah:

Jaké existují typy lezení miminek?

Existuje více než jeden způsob, jak se dítě může přesunout z bodu A do bodu B, aniž by chodilo. Ve skutečnosti existuje celá řada stylů a vaše dítě bude mít pravděpodobně svůj oblíbený. A podle odborníků je to tak v pořádku. Jde přece o to, dostat se z jednoho místa na druhé.

Nicméně lezení miminka lze rozdělit do dvou hlavních etap podle typu jejich pohybu.

  1. Plazení miminka - primárně po bříšku
  2. Lezení miminka - primárně po čtyřech

Jak vypadá plazení miminka?

Také samotné plazení miminka lze rozdělit do několika základních typů. Nedá se však říct, že jeden typ je lepší než druhý.

Mezi nejčastější pohyb patří klasické plazení, kdy se dítě plazí po podlaze střídavě po rukou a protilehlých kolenou. To celé s bříškem lehce nad podlahou. Někdy však děti nohy příliš aktivně nepoužívají a mají je pouze natažené za sebou, přičemž celý pohyb je založen na přitahování rukou.

Dítě však také může sedět na zadečku a posouvat se kupředu pouze pomocí rukou.

Ze začátku můžete často narazit také na kutálení, kdy dítě pro svůj pohyb používat techniku převalování se na tu stranu, kam se chce dostat.

Jak vypadá lezení miminka?

Lezení miminka je důležitý pohyb, pomoci kterého si dítě posiluje zádové a břišní svaly. Nejčastěji vypadá tak, že dítě pro pohyb používá posun kolenou a rukou vpřed. Některé děti se to naučí rychle, ale nebuďte překvapeni, když jim bude trvat několik měsíců, než si to osvojí. Lezení miminka je důležitý předstupeň chození.

Péče o dítě na Ready4Kids:

Jak poznám, že dítě bude brzy lézt?

Jedním ze znaků je, když se miminko dokáže přetočit z bříška na záda a naopak. Další známkou připravenosti je, když se vaše dítě dokáže samo dostat z břicha do sedu.

Některá miminka se postaví na ruce a kolena, pak se houpou sem a tam. Jiné se začnou pokoušet tlačit nebo přitahovat rukama, když leží na břiše, což můžete rozpoznat jako začátek snahy o plazení. To všechno jsou signály, že se vaše dítě chce pohybovat.

Jak můžete své dítě povzbudit k lezení?

Děti začínají lézt, až jsou na to připravené. Nelze jim to přikázat, ale existují způsoby, jak je můžete v lezení podpořit.

Poskytněte dítěti čas na bříšku

I malým kojencům může prospět, když se budou chvíli vrtět na bříšku. Čas strávený na bříšku jim pomáhá rozvíjet sílu ramen, paží a trupu. Tyto svaly pak budou potřeba používat při plazení a lezení.

Vytvořte bezpečný prostor

Z prostoru, kde se může dítě plazit, odstraňte všechna potenciální nebezpečí a zajistěte, aby byl prostor bezpečný

Motivujte dítě hračkami

Položte oblíbenou hračku nebo třeba nový zajímavý předmět přímo z dosahu dítěte. Povzbuzujte je, aby po ní sáhlo, a sledujte, zda se k ní samo přiblíží. Jakmile bude obratnější, vytvořte z polštářů miniaturní překážkové dráhy.

Dopřejte dítěti pohodlné oblečení

Ne každé oblečení je vhodné pro volný pohyb a dítě to může cítit stejně. Důležité jsou zejména dostatečně volné tepláky na lezení. Proto dětem dopřejte pohodlné oblečení či další pomůcky, které jim usnadní lezení. Zajímavým tipem jsou třeba dětské nákoleníky, které ochrání kolínka dítěte při lezení. 

Jak zabezpečit prostor pro dítě při lezení?

Nečekejte, až se vaše dítě začne pohybovat, abyste začali s přípravou bezpečného prostoru pro dítě. Níže uvádíme několik tipů, které vám pomohou vytvořit pro dítě bezpečný prostor.

Bezpečnostní zámky

Nainstalujte na dveře a zásuvky skříněk, které jsou v dosahu dítěte, správně fungující bezpečnostní zámky. Soustřeďte se zejména na skříně a zásuvky obsahující čisticí prostředky, léky, nože, nebo jiné předměty, které by mohly dítěti ublížit. Dítě se pak to takové zásuvky nebo skříňky nedostane

Odstraňte visící předměty

Visící šňůra od žaluzií nebo závěsů může být pro vaše dítě velmi lákavým předmětem, za který se může chytit, ale může také představovat nebezpečí uškrcení.

Zabezpečte schody

Schody mohou být pro děti velmi lákavé, ale také velmi nebezpečné, protože se z nich mohou snadno skutálet a nebezpečně si ublížit. Na schody můžete upevnit bezpečnostní branku, která dítěti zabrání na schody vůbec vstoupit.

Zabezpečte elektrické zásuvky

Sežeňte si zásobu krytů na zásuvky a nainstalujte je do všech zásuvek v dosahu dítěte, abyste zabránili zvědavým prstům dítěte ve šťourání v zásuvce.

Minimalizujte ostré rohy

Váš konferenční stolek může být krásný, ale pokud má ostré rohy, je také nebezpečný. Díky gumovým hranám bude váš nábytek pro dítě bezpečnější.

Dejte mimo dosah nebezpečné předměty

Vše, co je těžké a mohlo být na dítě spadnout, je potřeba dostat z dosahu dítěte. Nikdy nevíte, o co se bude chtít dítě opřít.

Shrnutí

Pokud se vaše dítě dostalo do věku, kdy už by pomalu mělo začít s lezením, tak si projděte následující kontrolní list:

  1. Zabezpečili jste svůj domov pro volný pohyb dítěte?
  2. Poskytli jste svému dítěti dostatek času na hraní na podlaze?
  3. Povzbuzovali jste dítě, aby si šlo pro hračku mimo jeho aktuální dosah?

Jestli jste udělali všechny tyto věci, vaše dítě nedosáhlo prvních narozenin, vaše dítě nemá žádné zdravotní problémy nebo jiné vývojové opoždění, které by mohlo být problémem, tak se zpravidla doporučuje obrnit se trpělivostí a vytrvat. Pokud si však  všimnete něčeho, co se vám nezdá zcela v pořádku, není od věci poradit se s lékařem vašeho dítěte. 

Možná se budete muset jen dívat a čekat. Některé děti prostě dosahují milníků o něco později než jiné. Dejte svému dítěti čas, aby mohlo experimentovat a přijít na to.

Pokud však vaše dítě oslaví první narozeniny a stále nejeví vůbec žádný zájem o plazení či přitahování do stoje, tak se obraťte na svého dětského lékaře.

Péče o dítě na Ready4Kids:

Mohlo by vás zajímat:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Medical News Today: When do babies start crawling?
  2. Healthline: When Do Babies Start Crawling?