Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Výbava pro miminko: Kolik to všechno stojí?

Ačkoliv se může zdát, že v dnešní době je všechno drahé, tak ve výsledku stojí základní výbava pro miminko jen pár desítek tisíc. Avšak záleží na vašem přístupu. Pro každého nastávajícího rodiče je důležité, aby si udělal realistickou představu o tom, kolik budou muset skutečně utratit.

Dobrou zprávou je, že miminka nepotřebují spoustu věcí. I když existují některé klíčové položky, které určitě potřebujete (například autosedačka), seznam vybavení pro miminko nemusí být zas až tak dlouhý. Kolik tedy můžete očekávat, že celkem utratíte za jednotlivé položky vybavení pro miminko?

Obsah

Postýlka a matrace

Pokud se jako rodiče rozhodnete spát s dítětem v jedné posteli, tak teoreticky postýlku nepotřebujete. Ale jinak je to zpravidla jedn z prvních věcé, kterou nastávající rodiče řeší.

Nová postýlka stojí okolo 4 000 Kč. Z druhé ruky klidně i jen 1 000 Kč. Bude sice už trošku otlučená, poškrábaná a okousaná, ale nic, co by vaše dítě taky časem neudělalo. Můžete okolo šprušlí dát textilní mantinel a hned získá na kráse. Když ještě do ní dáte hračky, hnízdečko a malou měkkou dečku, už žádný škrábanec neuvidíte. Další možností je ji celou obrousit a hodit ji do nějaké netradiční barvičky. Renovace nábytku je populární a staré kousky také. Takže výsledná cena bude do 2 000 Kč.

Do postýlky bude potřeba také matrace. V průměru se dá matrace pořídit za 800 Kč.

Kočárek vs. šátek

Nejčastější variantou je, že si rodiče pořídí kočárek i šátek. Není to však nutné. Kočárek se dá nahradit šátkem či nosítkem. Na trhu jich je celá řada. Jenže pozor, vaše miminko se zrovna í v šátku nemusí cítit moc dobře. Známe děti, které mají radši omezenější pochyb, ale i takové co se rádi rozplácnou. Takže mějte v záloze oboje. Také, pokud počítáte s možností hlídání babičkou, bude lepší ji prcka položit do kočárku než ji ho vázat na hruď.

Co se týká financí, počítejte s investicí 10 000 – 40 000 Kč za nový kočárek. Někdy je samostatný jindy ve dvoj či trojkombinaci i s vajíčkem a sportovní verzí kočárku. Opět ale se můžete poptat příbuzných, kamarádek nebo zkusit ulovit jeden z tržiště. Úplně nový šátek či nosítko koupíte okolo 2 000 Kč.

Oblečení

Výhodně se dnes dají koupit i celé sety nového oblečení. Každý jistě zná obchody jako Pepco, Kik, Sinsay, Aliexpress. Kvalita je tam mizerná, ale miminka stejně tak rychle rostou, že na ty dva měsíce to někomu může stačit. Nebo se můžete podívatna níbdku oblečení od českých značek New Baby a Nicol. Pořízení první výbavy na první rok zřejmě nejsme schopni dopočítat, protože je to velmi individuální. Závisí to na tom, jak je dítě velké, jak rychle roste či jak je aktivní. Rozhodně byste se však měli vejít do 10 000 Kč.

Kojenecké oblečení na Ready4Kids:

Autosedačka

Pro novorozence se jí přezdívá vajíčko a slouží dětem až do chvíle, kdy se naučí sedět. Bývá součástí kočárkové výbavy. Pokud ne, koupíte ji samostatně. Připravte si asi 4 000 Kč. Tady doporučujeme raději novou, protože nikdy nevíte od druhého, zda nebyla bouraná a jak je staré. Zrovna u tohoto zboží, je to důležité. 

Hračky

Zapamatujte si zlaté pravidlo, méně je více. Doporučujeme pro začátek vlastně vůbec nic nekupovat. Spoustu vám jich donesou první návštěvy, když se přijdou přivítat s novým členem rodiny. Pro začátek stačí kousátko, chrastítko a třeba jedno leporelo. Pak sami uvidíte, co jej bude zajímat. Nejvíce však děti baví objevovat. Takže si vystačí i s vařečkou, poklicí a dekou. Počáteční investice tedy do 1 000 Kč.

Hračky pro děti na Ready4Kids:

Potřeby ke koupání

Vaničku či lehátko klidně s čistým svědomím přijměte od druhých. Vše se dá krásně umýt. Pokud nikoho v okolí se staršími dětmi nemáte, nemusíte se bát přemrštěných cen. Potřeby pro koupání miminka stojí do 1 000 Kč.

Kosmetika 

U kosmetiky stačí pouze pár základních produktů. Doporučujeme určite jedno mazání na opruzeniny, na občasné použití přírodní pěna do koupele a bio kokosový olej na promaštění pokožky. Cena 1 000 Kč.

Plenky a přebalovací pult

Přebalovat miminko prostě budete muset. Pokud nebudete investovat do přebalovací komody, která stojí okolo 6 000 Kč, tak určitě budete potřebovat aspoň přebalovací podložku. Ta vyjde na přibližně 300 Kč. Přebalovací potřeby tak mohou být velmi levné.

Samostatnou kapitolou jsou plenky. Tady počítejte, že každý měsíc budete muset něco investovat. Zpravidla to bývá okolo 1500 Kč měsíčně, pokud používáte jednorázové pleny. Pokud jste se rozhodli používat pratelné pleny, tak o to více budete muset investovat na začátku (třeba i 10 000 Kč), ale další “provoz” bude ekonomičtější.

TIP: Nakupujte s předstihem

Je dobré si udělat seznam toho, co vše bude potřebovat v prvním roku svého dítěte a začít to shánet s předstihem. Zaprvé tím rozložíte jednotlivé investice více v čase a zadruhé budete mít více času nakoupit ve výhodných akcích a slevách.

Mohlo by vás zajímat: