Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jak vybrat velikost oblečení pro miminko?

Dětské oblečení se prodává ve velikostech rozdělených podle věku a podle výšky miminka. 

Tabulka dětských velikostí do 4 let

Velikost

Věk

Výška (cm)

50

0-1 měsíc

  do 50

56

1-2 měsíce

  51 - 56

62

2-3 měsíce

  57 - 62

68

4-6 měsíců

  63 - 68

74

6-9 měsíců

  69 - 74

80

9-12 měsíců

  75 - 80

86

12-18 měsíců

  81 - 86

92

18-24 měsíců

  87 - 92

98

2-3 roky

  93  - 98

104

3-4 roky

  99 - 104

 

Výše uvedené hodnoty jsou pouze orientační. Je potřeba reagovat na vývoj vašeho miminka. Níže uvádíme několik tipů, jak správně vybrat velikost oblečení pro miminko.

Obsah:

Potřebuji všechny velikosti pro své miminko?

Kromě nejnižší velikosti 50, u jejíž potřebnosti záleží na velikosti narozeného dítěte, je dobré mít k dispozici oblečení v každé velikosti.

Průměrná výška novorozeného dítěte se pohybuje mezi 45 - 50 cm. Může se však snadno stát, že novorozenec bude mít více než 50 cm. V tom případě není nutné disponovat oblečením o nejnižší velikosti 50. Dítěti možná bude prvních 14 dnů oblečení z velikosti 56 trochu velké, ale pokud to není příliš, tak to nevadí.

Kolik kusů oblečení od každé velikosti je potřeba?

Časový interval, jak dlouho je daná velikost oblečení pro miminko stále vhodná, je na začátku nejmenší a postupně roste. Nejméně kusů oblečení tak potřebujete pro velikosti 50 - 62. U těchto velikostí stačí jen pár kusů (do 10 od každého typu), protože kojenci velmi rychle rostou a budou tyto velikosti potřebovat maximálně pár týdnů.

Od velikosti 68 až 80 se intervaly prodlužují a dítě postupně začíná také s pevnou stravou. To znamená, že vás čeká spousta špinavého oblečení od jídla. Proto je dobré mít zásoby oblečení každého typu v rozmezí 10 - 20 kusů. 

Od velikosti 86 se již dítě také více pohybuje, proto problémem není pouze jídlo, ale také špína z venku. Proto je zapotřebí mít již dostatek počet kusů oblečení v rozmezí 20 - 25 kusů.

Ideální počet kusů oblečení však závisí na tom, jak často perete a v jakém prostředí se miminko pohybuje. 

Kojenecké oblečení na Ready4Kids:

Jak má oblečení na miminku pasovat?

Oblečení pro miminka by rozhodně nemělo dítě nikde škrtit a nemělo by mu bránit volnému pohybu. Na druhé straně však není žádoucí, aby se dítě v oblečen ztrácelo. To by mu také mohlo snižovat komfort při volném pohybu. Čím se dítě více pohybuje, tak je správná velikost oblečení důležitější.

Jak moc je důležité roční období?

Pro děti do 2 let hraje při výběru oblečení roční období zcela zásadní roli. Z tabulky velikostí je patrné, že v menších velikostech bude dítě dané oblečení nosit jen pár týdnů. Není tedy nutné pro dítě narozeného v létě mít připraveno deset mikin, bohatě budou stačit 2 až 3. Při výběru oblečení pro své miminko, tak zohledněte roční období, ve kterém bude dle tabulky dítě oblečení nosit.

Jak moc je důležitá kvalita dětského oblečení?

Na první pohled se může zdát, že kvalita oblečení není důležitá, protože miminko bude dané oblečení nosit jen pár týdnů nebo měsíců. Kvalita oblečení však není pouze o tom, jak dlouho oblečení vydrží, ale také o tom, jak se pohodlně nosí. A pro miminka je pohodlnost oblečení zásadní.

Navíc pokud pořídíte kvalitní oblečení, tak o to snadněji jej pak může prodat nebo vám vydrží pro vaše další děti.

Shrnutí, jak správně vybrat dětské oblečení

  1. Dodržujte velikosti tak, aby se v oblečení miminko cítilo pohodlně
  2. Plánujte výběr dětského oblečení v závislosti na ročním období
  3. Přizpůsobte počet kusů oblečení předpokládané délce jejich nošení
  4. Nešetřete na kvalitě oblečení pro vaše miminko

Kojenecké oblečení na Ready4Kids: