Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Zrak miminka: Jak vidí miminko?

Oči miminka se postupně začínají vyvíjet kolem druhého měsíce těhotenství. Tento vývoj trvá přibližně do 30. týdne těhotenství. Zdravé děti se tak sice rodí se schopností vidět, ale ještě nemají vyvinutou schopnost oči zaostřit, přesně s nimi pohybovat, a dokonce je ani nepoužívají společně jako pár.

Jak miminka vidí po narození?

A jak se správně starat o to, aby se miminku vyvinul zrak správně?

Obsah:

Jak vidí novorozenec?

Je dobré vědět, že zrak patří k nejméně vyvinutým orgánům miminka. Zkuste se vcítit do situace, že jste 9 měsíců v přítmí a najednou se máte během chvíle adaptovat na silné světlo světa. Miminku se tak zrak vyvíjí celý následující rok.

V prvních dnech umí rozpoznat světlo a tmu. K tomuto vjemu se přidává i vnímání předmětů ve své blízkosti do 25 centimetrů, ovšem velmi rozmazaně. Někdo tuto vzdálenost může znát pod pojmem „maminkovská vzdálenost“, ve které se nejvíce setkává se svou matkou během krmení. Předměty či osoby, které od něj jsou dále než daná vzdálenost, vidí mlhavě a pohled do dálky je namáhavý.

Jak vidí miminko v 1 měsíci?

V prvním měsíci miminko zaostřuje pohled maximálně na 20 - 40 centimetrů. Teprve po 6 týdnech od narození oči miminka postupně rozeznávají základní tvary. Dále miminko začíná reagovat na předměty, které mu ukazujete, pokud disponuje výraznými barvami.

Péče o dítě na Ready4Kids:

Jak vidí miminko v 3 měsících?

Od třetího měsíce má miminko schopnost rozeznávat známé tváře. Už si pamatuje, kdo jsou jeho rodiče a další blízcí, které vídá pravidelně. V předchozích měsících mohou nastat menší problémy s šilháním, ovšem do 3. měsíce by se mělo vše spravit, protože miminko začíná vnímat oběma očima současně. 

Jak vidí miminko v 6 měsících?

I přes to, že zrak dospělého člověka získá až v 6 letech, dostává se miminko do bodu, který je mu velmi podobný. V tomto období umí miminko zaostřit na jakoukoliv vzdálenost a podívat se na všechny strany. Zrak se adaptoval na pohyb. Je tu i období, kdy zjistil, že se dá hýbat rukama a nohama. Začíná zábava v podobě chytání předmětů, a dokonce si i nějaké hračky dokáže sám přitáhnout. Aby vám ovšem podal hračku, na to si budete muset ještě dalších 6 měsíců počkat.

Jak vidí miminka v prvních dvou letech?

V prvních dvou letech života se u batolete vyvíjí zrakové schopnosti – sledování pohybu očí, prostorové vidění a koordinace pohybu rukou a očí. Dětský zrak se zdokonaluje při vstupu do první třídy základních škol. Sílí také systém zrakového vnímání a na základě toho dítě rozlišuje tvary, barvy a čísla.

Jak přispět k rozvoji zraku u miminka?

  • Zajistěte mu množství různých a stále měnících se zrakových podnětů jasných barev
  • Mluvte na dítě ve chvílích, kdy se pohybujete po místnosti
  • Rozsvěcujte mu dětskou lampičku
  • Poskytněte mu kolotoče nad postýlku, aby mohlo objevovat nové tvary a barvy 
  • Kupte mu rozkládající hračky, které může držet, třeba dřevěné knížky

Jaké jsou ideální hračky pro zlepšení zraku novorozence?

Možná jste si všimli, že vaše dítě více zajímají černobílé obrázky a hračky. Je to jedna z velmi doporučovaných variant při postupném vyvíjení zraku. Stačí dítěti předkládat černobílé obrázky a hračky, díky kterým se nejen vyvíjí zrak, ale i mozek. Díky tomu získá postupem času schopnost soustředit se a tím se v mozku vytvářejí nová nervová spojení. Černobílé obrázky jsou ideální od narození do 6 měsíců života dítěte.

Hračky pro děti na Ready4Kids:

Mohlo by vás zajímat:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Healthline: When do newborn babies start to see