Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jak začít s příkrmy pro miminka?

V prvních měsících novorozenec potřebuje dostávat pouze mléčnou stravu, protože jeho tělíčko nezvládne zpracovat nic dalšího. Říká se totiž, že po narození probíhá čtvrtý trimestr, kdy se dítě adaptuje na život mimo dělohu a kdy dozrává trávicí soustava. Až kolem půl roku života přichází čas na první příkrmy. Jak na to?

Obsah:

Kdy začít s prvními příkrmy?

Nejčastěji se v odborných kruzích uvádí, že s příkrmy můžete začít mezi 4. a 6. měsícem věku dítěte. Některá miminka mohou být naprosto spokojená a čekat déle, zatímco jiná mohou být připravena začít s příkrmy relativně brzy. Také záleží, zda je miminko kojené anebo pije z lahve. Pokud přijímá mateřské mléko, stačí obvykle zavést první lžičky s pevnou stravou ve věku šesti měsíců. Jestliže však dítě vyrůstá na umělém mléce může být potřeba začít s příkrmy u miminka už ve čtyřech měsících. Vždy byste ale měli zvážit individualitu každého jedince.

Nejlepší způsob, jak zjistit, zda je vaše dítě připraveno, je sledovat známky připravenosti k jídlu. Zde je několik příznaků, že vaše děťátko může být připraveno na první příkrmy:

  • Umí sedět vzpřímeně a držet hlavu.
  • Je zvědavé a pozoruje vše kolem sebe - zejména to, co jíte.
  • Sledují hlavou vaši vidličku, mohou otevřít ústa a pokusit se kousnout.
  • Ztratily reflex vyplazování jazyka, který automaticky vytlačuje jídlo z úst.
  • Zdá se, že mají hlad i poté, co dostanou celodenní porci mléka.

Pokud se zdá, že vaše dítě ještě není připraveno jíst, je to v pořádku. Ve skutečnosti je obvykle lepší počkat než začít brzy.

Jak začít s příkrmy pro miminka?

Zavádění prvních příkrmů je spíše o tom, aby si dítě zvyklo žvýkat a polykat potravu, než aby mu poskytlo nějaký významný výživový přínos.

Až budete připraveni zavést pevnou stravu, považujte pevnou stravu za "bonus", protože většina kalorií a živin bude stále pocházet z mateřského mléka nebo umělé výživy. Dejte dítěti prs nebo láhev jako první věc ráno, před jídlem nebo po jídle a před spaním. Zpočátku budete muset experimentovat, abyste zjistili, co vašemu dítěti nejlépe vyhovuje. 

Postupem času brzdou příkrmy pro miminka nahrazovat jednotlivé dávka mléka. Prvně se začíná zvolna, ale cílem příkrmu je nakonec nahradit plnou jednu porci mléka až dojdete do bodu, že během dne bude miminko jíst pouze pevnou stravu, mléko pouze v noci.

Průměrné doporučení k množství jídla během prvních příkrmů je následující. Jedná se však pouze o obecné vodítko.

  • Ve 4 až 6 měsících dvě jídla denně, každé jídlo v množství 2 až 4 polévkových lžic.
  • Ve 7 až 12 měsících tři jídla denně, každé jídlo v množství velikosti pěsti vašeho dítěte.

Péče o dítě na Ready4Kids:

Základní pravidla pro první příkrmy

Platí jednoduchá pravidla, která když budete dodržovat, nemůžete svému miminku ublížit.

  • Jídlo nekořeníme ani nesolíme. Necháme rozplynout přirozenou chuť. Dovoleny jsou však bylinky v menším množství.
  • Vždy se začíná prvně podávat zelenina, až poté ovoce. Sladkou chuť totiž jinou nepřebijete. 
  • Co se týká mléčných výrobků, začíná se těmi nejjemnějšími a pokračuje k těm s mnoha kulturami, chutěmi a vůněmi. Takže prvně dáváme jogurt, případně smetanu do jídla a později tvaroh či sýry.
  • Vždy vybírejte potraviny té nejvyšší kvality, ideálně v bio kvalitě či od místních dodavatelů.
  • Připravte vždy tolik jídla, kolik dítě může sníst. Zbytky neuchovávejte.
  • Naučte dítě na různé chutě. Nebojte se lepku, ryb, ořechů. Vždy zkoušejte v malém množství a pozorujte své dítě. Každé zavedení nového druhu je minimálně dva dny po předchozí potravině. Musí být dostatečný rozestup kvůli zjištění nesnášenlivosti případných alergií.
  • Nebojte se miminku zavádět i jinou kuchyni než jen českou. Pokud jste milovníci asijských jídel, klidně na to naučte i své dítě. Vždyť ve světě se také jí různě.
  • Skvělé je začít polévkami.

Jak si vaše dítě zvyká na pevnou stravu, vězte, že mohou nastat dny, kdy bude mít větší zájem o hrášek a mrkev než o prso nebo láhev, a na druhou stranu mohou nastat dny, kdy bude chtít jen kojit. To vše je normální, protože vaše dítě začíná být samostatnější, ale prozatím stále potřebuje normální denní dávku mateřského mléka nebo umělé výživy.

Čím zahájit první příkrmy?

Myslete na to, že vaše miminko nezná žádnou jinou chuť, než je chuť mléka. Proto nepanikařte ani nebuďte smutní, když napoprvé veškeré jídlo vyplivne. První příkrm také není hned o plné misce. Spíše se jedná o jednu dvě lžičky na zkoušku. Ukážou mu jinou strukturu, chuť, barvu.

Je vhodné začít s potravinami jako mrkev, brambor nebo dýně. Ta jsou dětmi většinou nejoblíbenější. Stačí nakrájet na malé kousky, povařit ve vodě a poté rozmixovat do hladka s trochou tuku. Příkrm pro miminko je hotový. Z počátku neochucujte. Až bude miminko rozjezené, můžete začít přidávat bylinky. Koření nejdříve v roce věku dítěte. Opět však po troškách a postupně.

Potraviny, kterým se u prvních příkrmů vyhnout

Příjem pevné stravy otevírá vašemu dítěti zcela nový svět, ale existují potraviny, které nejsou pro děti bezpečné. Kojencům mladším jednoho roku byste neměli podávat následující potraviny:

  • Med
  • Kravské mléko jako samostatný nápoj
  • Potraviny, u kterých hrozí udušení (například rozinky, tvrdé bonbony, hroznové víno, tvrdá syrová zelenina, popcorn, párky v rohlíku)

Kdy přidávat maso do příkrmů?

Děti potřebují především pestrost, proto se maso začíná podávat docela brzy. Většinou se doporučuje po prvním měsíci na zeleninových příkrmech. Opět se však začíná zvolna, přibližně 20 g, které přidáte do jídla. Maso namlete, rozmačkejte vidličkou anebo nakrájejte na velmi malé kousky. Začínejte bílým masem, poté červeným, a nakonec rybím a mořskými plody. Vždy jej však dostatečně tepelně upravte.

Jak krmit miminko?

Vždy se snažte, abyste na miminko viděli. Musíte mít dítě na očích, kdyby mu třeba zaskočilo. Navíc se tak učí interakci u jídla a vy můžete dobře pozorovat, co mu chutná. Nemějte v pozadí puštěnou televizi ani hudbu. Odvádí to pozornost od jídla. Krmte lžičkou, je jedno jestli plastovou nebo kovovou, a dejte možnost jídlo zapít vodou nebo čajem.

Nenuťte dítě do jídla. Když mu nechutná, odmítá novou chuť, na chvilku to odložte a zkuste zase za pár dnů.

Jaké problémy mohou nastat při zavádění příkrmů?

Ne vždy jde vše podle plánu. Někdy mohou nastat určité obtíže. Může se vyskytnou alergická reakce, třeba ekzém kolem pusinky, vyrážka na těle, bolest bříška, stolice s příměsí krve apod. Vždy je dobré si takovou situaci zapsat. Tedy co miminko jedno v daný den i ten předešlý a co poté nastalo. Pokud se ona situace bude ještě jednou za nějaký čas opakovat, zkonzultujte to s lékařem.

Co je třeba také zmínit je fakt, že se zavedením příkrmů se mění i konzistence stolice. Již není žlutá a kašovitá, ale mění se na hnědou a pevnou. Některým miminkům to tedy může dělat zpočátku potíže. Mají problém s bříškem a neumí stolici dostatečně vytlačit. Tady mu budete muset pomoci cvičením, masáží, čajem nebo klidně i v ojedinělých případech rektální rourkou. Nic netrvá věčně. Ono se to naučí.

Některá miminka mohou začít odmítat mléko. Zejména u kojených dětí je to škoda. Proto prso stále nabízejte, nejlépe v polospánku, kdy se miminko lépe přichytí.

Jednoduchý recept na příkrm pro miminko

A nakonec přinášíme jeden jednoduchý recept na závěr. Jde o ovocno-zeleninový příkrm. Je to velmi prosté. Vezměte a nastrouhejte jednu půlku jablka s jednou půlkou mrkve na velmi jemnou konzistenci. Můžete přidat malou špetku skořice. Uvidíte, že si dítě pochutná.

Péče o dítě na Ready4Kids:

Mohlo by vás zajímat:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Parents: Baby's First Foods - How to Introduce Solids