Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jak obléknout miminko v zimě?

Obáváte se, aby vaše dítě bylo v zimě v teple? Ať už se procházíte venku, jedete autem nebo zůstáváte doma, následující rady, jak obléknout novorozence v zimě vám pomohou vybrat vhodné zimní oblečení.

Obsah:

Jak obecně oblékat miminko v zimě?

Co by mělo vaše miminko v zimě nosit, závisí na tom, kde se nachází a co bude dělat. Obecně však platí, že by vaše dítě mělo mít na sobě to samé, co byste pohodlně nosili vy, a navíc jednu vrstvu. Teplotu vždy ověřujte na zátylku miminka. Toto místo je dobrým indikátorem teploty. Končetiny jsou totiž zpravidla chladnější a může se tak stát, že dítě bude přehřáté.

Že má vaše miminko zimního počasí dost, poznáte podle toho, že mu slzí oči, je nervózní nebo začne plakat. Sledujte také příznaky podchlazení - jako jsou modré rty, třes nebo neobvykle bledý vzhled nosu či uší - a zkraťte výlet, abyste se mohli rychle dostat někam do tepla

Vždy však důsledně dbejte na aktuální podmínky a níže uvedené rady berte pouze jako inspiraci.

Kojenecké zimní oblečení na Ready4Kids:

Zimní oblečení pro miminko v domácnosti

Možná budete mít tendenci miminko důkladně zabalit, i když jste uvnitř, ale nepřehánějte to. Při pokojové teplotě 21°C můžete opět použít pravidlo o jedné vrstvě navíc. Takže pokud se cítíte pohodlně v jedné vrstvě, vaše dítě potřebuje dvě.

Jako vhodná kombinace do domácnosti se nabízí:

Zimní oblečení pro miminko do kočárku

Pokud vyrážíte ven s kočárkem, tak oblečte dítě do více vrstev. Nemusíte to však přehánět, protože v kočárku máte vždy možnost využít teplé přikrývky, pomocí které tepelný komfort miminka zvýšíte. Opět platí pravidlo pro jednu vrstvu navíc, než máte vy. Při procházce s kočárkem totiž platí, že vy se hýbete, zatímco miminko jen leží. Několik vrstev miminko udrží v teple a čepička bude chránit jeho hlavu.

 Jako vhodná kombinace do kočárku se nabízí:

Zimní oblečení pro miminko do šátku či nosítka

Nejdůležitější je, aby dítě mělo volné dýchací cesty, To znamená, že obličej miminka je odkrytý. Při vrstvení počítejte s tím, že miminko bude částečně zahříváno tělem rodiče. Dále můžete použít speciální kabát na nošení dětí nebo si pořídit prodlužovací panel, který se zapne do kabátu. Kabát by se však nikdy neměl zapínat výš než ke krku dítěte, aby nebyla zakryta hlava a obličej. 

Jako vhodná kombinace pro šátek či nosítko se nabízí:

Zimní oblečení pro miminko do auta

Obecně se doporučuje vynechat objemné zimní kabáty, když je vaše dítě připoutáno. Důvodem je bezpečnost autosedačky. Když se objemné zimní oblečení nosí v autosedačce, popruhy nemohou těsně přiléhat k tělu dítěte. V případě nehody by dítě mohlo z volnějších popruhů vyklouznout a utrpět vážné zranění. Místo objemného kabátu zvolte tenké a přiléhavé vrstvy. Mějte sebou po ruce vždy deku, kterou může již připoutané dítě přikrýt a tím zvýšit jeho teplotní komfort.

 Jako vhodná kombinace do kočárku se nabízí:

Zimní oblečení pro miminko na spaní

Pravdou je, že děti lépe spí, když je jim chladněji. Ale pozor, nesmí se to přehánět. Pokud je v místnosti chladněji, tak můžete pro vaše miminko použít pohodlí zavinovačky či spacího pytle.

Důvěryhodné zdroje:

  1. Healthline: Babies in Winter: How to Protect Your Little One from the Cold
  2. Parents: Baby Winter Clothes: What Should My Child Wear to Fight the Chill?
  3. Today's parent: How to dress your baby for winter