Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jak na cestování s miminkem?

Cestování s miminkem je v mnoha ohledech poměrně jednoduché, protože miminka jsou poměrně lehce přenosné. Můžete je vzít takřka kamkoliv a pokud jim vytvoříte příjemné prostředí, tak budou spokojené. Na druhou stranu musíte miminku poskytnout potřebné pohodlí, což může být v při cestování náročné a stresující.

V našem článku vám přinášíme tipy, jak si usnadnit cestování s miminkem.

Obsah:

Kdy je bezpečné cestovat s miminkem?

Zda je cestování s miminkem bezpečné závisí na několika faktorech. Mezi ty hlavní patří zdravotní stav miminka a cíl cesty. Obecně platí, že před cestováním s novorozencem (do 6 týdnů věku) je vždy vhodné poradit se s lékařem, a pokud to není nutné, tak radši cestu odložit, doku nebude miminku aspoň 6 týdnů.

Je také důležité se poradit s lékařem před cestou, zejména pokud má miminko jakékoli zdravotní problémy nebo když cestujete do oblasti s vysokým rizikem infekce. Cestování do oblastí s vysokým rizikem infekce nebo do oblastí s nízkou úrovní hygieny by mělo být zvažováno velmi pečlivě.

Hračky pro děti na Ready4Kids:

Jak se připravit na cestu s miminkem?

Příprava před cestou je zásadní krokem při cestování s miminkem. Zaměřte se na následující.

Očkování

Před cestou, ať už autem, letadlem nebo kamkoli do zahraničí, se ujistěte, že vaše dítě má všechna potřebná očkování. Dodržování očkovacího kalendáře je klíčem k tomu, aby bylo vaše děťátko zdravé i po návratu domů.

Lékárnička

Než se vydáte na cestu za dobrodružstvím, nezapomeňte zabalit všechny léky, které bude vaše dítě mimo domov potřebovat. Vemte sebou také léky či zdravotní pomůcky, které mohou dítěti ulevit při akutních potížích. 

Doklady pro miminko

Pro cestování mimo území České republiky je potřeba pas nebo cestovní doklad pro všechny, včetně novorozenců a miminek. Občanka nemusí být pro všechny země dostatečná, a proto někdy v závislosti na cílové destinaci musíte zařídit pro miminko také pas.

Udělejte si průzkum

Jedním z nejlepších tipů pro cestování s miminkem je vyhledat si a shromáždit potřebné informace předem. Jedná se především o podrobnosti o ubytování a možných aktivitách. Některé hotely nabízejí vybavení, které se může při cestování hodit s nemusíte si jej tak brát sebou. Například pokud kojíte své dítě, můžete chtít v hotelovém pokoji ledničku na uchování mateřského mléka.

Zabalte miminku vše potřebné

Sbalte si vše, co by se vám mohlo hodit. Pokud si nejste jisti, že vámi vybrané ubytování nabízí dětskou postýlku, tak si vemte svoji cestovní postýlku. Mezi další cestovní potřeby pro vaše dítě patří láhve, bryndáky, pleny či dudlíky. Mějte je v samostatné tašce, abyste k nim měli snadný přístup. Vaše děťátko si stále ještě zvyká na okolní svět, proto si s sebou vezměte také několik připomínek domova, které zmírní případné nepohodlí na neznámých místech. Před odjezdem se podívejte na předpověď počasí a zabalte miminku oblečení podle toho. 

Na co se zaměřit během cestování?

Na cestu jste se připravili, ale co dělat během samotného cestování. Zaměřte se na následující.

Dodržujte režim miminka

Při cestování s miminky je nejlepší dodržovat rozvrh krmení a spánku, a to i při přechodu do jiných časových pásem. Děti si těžko zvykají na nový režim a trocha důslednosti udělá zázraky. Pokud se stěhujete přes několik časových pásem a není možné dodržovat stejné časy krmení, zkuste rozvrh upravovat postupně. Nejdůležitější však je nakrmit dítě, když má hlad, bez ohledu na čas.

Dodržujte hygienu

Jedna z nejdůležitějších rad pro cestování s miminkem je časté mytí rukou. Vaše dítě si stále buduje přirozenou obranyschopnost organismu, je náchylnější k nachlazení, chřipce nebo jiným infekcím. A protože budete miminko při cestování často nosit nebo držet za ruku, je nejlepší, když si budete často mýt ruce.

Kontrolujte, zda je dítě dostatečně hydratované

Cestování obecně, ale zejména cestování letadlem, je pro tělo dehydratující. Abyste udrželi miminko dostatečně hydratované, budete jej možná potřebovat častěji krmit. Hydratace je také velmi důležitá, pokud má vaše děťátko během cestování průjem, což se může snadno stát.

Plánujte výlety přiměřené věku dítěte

Cestování s ročním dítětem bude samozřejmě trochu jiné než s dvouměsíčním. Proto se snažte plánovat výlety, které odpovídají konkrétnímu věku dítěte. Děti jsou obecně rády venku.

Plánujte přestávky

Při jakémkoliv druhu cestování nezapomeňte, že děti potřebují přestávky, spánek a prostoje. Pokud se například chystáte na cestu, důkladně si prozkoumejte trasy a naplánujte zastávky. Pro vrtící se děti není snadné sedět příliš dlouho a vystoupení z auta, aby si protáhly nohy nebo si užily nějakou atrakci po cestě, pomáhá udržet dobrou náladu a energii.

Jak si cestování s miminkem užít?

Vše máte naplánováno a na vše si dáváte pozor, ale cestování je hlavně o nových zážitcích a zábavě. Proto přinášíme také několik tipů, které vám pomohou si cestování s miminkem užít.

Naplánujte si dostatek času

Vždy mějte na paměti, že při cestování s miminkem vše zabere více času. Nezapomeňte začít včas a počítejte s časem navíc při balení auta nebo cestě na letiště, při procházení bezpečnostní kontrolou, při ubytování, prostě u čehokoliv. Tento čas navíc přispívá k hladkému průběhu cesty a také pomáhá omezit stres na minimum.

Nestyďte se požádat o pomoc

S miminkem není vždy snadné cestovat na vlastní pěst. Pokud se vaše děťátko cítí v letadle nebo ve vlaku mimořádně nervózní a vám došly nápady, zeptejte se obsluhy, zda nemá něco speciálního pro miminka. Pokud potřebujete v hotelovém pokoji přebalovací podložku, zavolejte na recepci. Nestyďte si své cestování s miminkem usnadnit.

Vyzkoušejte nové věci

Cestování s miminkem si ještě více zapamatujete tím, že budete spolu absolvovat nové zážitky. Aby se vašemu malému dítěti vryly do paměti, snažte se naplánovat jedinečné aktivity, které doma dělat nemůžete. Navíc, jak vaše děťátko roste a vyvíjí se, bude přirozeně chtít testovat nově vyvinuté dovednosti.

Kojenecké oblečení na Ready4Kids:

Mohlo by vás zajímat:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Pampers: 37 Best Travel Tips for Traveling With an Infant, Older Baby, or Toddler