Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jak naučit dítě na nočník?

Naučení dítěte na nočník je důležitým mezníkem v životě rodičů. Univerzální návod sice neexistuje, jelikož každé dítě je specifickou osobností, ale existuje několik obecných zásad, které vám v tomto článku představíme.

Obsah:

Kdy učit dítě na nočník?

Věk, ve kterém se děti mohou učit na nočník, má široké rozmezí. Obecně lze říci, že děti by se měly naučit chodit na nočník mezi 1. a 3. rokem života. Pořád ale jde o široké rozmezí a s konkrétním dítětem bude vhodné začínat podle jeho individuálních potřeb. Na to, abyste zjistili, kdy je ten správný čas pro vaše dítě, byste měli začít víc pozorovat plenu dítěte od jeho jednoho roku, protože vhodný okamžik bude ve chvíli, kdy vaše dítě již bude schopno zadržet větší objem moči. To lehce zjistíte podle jeho pleny. Delší dobu bude suchá, načež se najednou naplní vyšším obsahem.

V tu chvíli už můžete začínat. Občas se ale může stát, že zejména mladší děti ve věku 1-1,5 roku budou protestovat a křičet. V tu chvíli je lepší učení raději odložit, a ještě pár měsíců počkat. Děti byste jenom zbytečně stresovali a nočník byste jim mohli zbytečně zošklivit.

Pokud ale probíhá vše hladce, klidně můžete pokračovat dál. Pokud vaše dítě ale nechápe, co se po něm chce, dejte mu čas a začínejte ve věku kolem 2 let.

Připravili jsme pro vás krátký checklist, co by mělo dítě zvládat při učení na nočník:

Namísto věku se zaměřte na známky toho, že je dítě připraveno začít chodit na nočník, jako je například schopnost chodit na nočník:

  • plnit jednoduché pokyny
  • rozumět slovům o používání nočníku a používat je
  • chápat souvislost mezi nutkáním čůrat nebo kakat a použitím nočníku
  • udržet plenu suchou 2 hodiny nebo déle
  • dojít na nočník, sedět na něm dostatečně dlouho a pak z něj slézt
  • projevovat zájem o používání nočníku nebo nošení kalhot

Péče o dítě na Ready4Kids:

Jak dlouho trvá naučit dítě na nočník?

Naučit dítě chodit na nočník není úkol na jednu noc. Často trvá 3 až 6 měsíců, ale u některých dětí může trvat déle nebo třeba i méně. Pokud začnete příliš brzy, proces bývá delší. A zvládnutí nočního vyměšování může trvat měsíce až roky.

Jak na naučit dítě na nočník?

  • Mějte nočník po ruce

Nočník mějte v koupelně. Pokud je v patře, mějte další nočník dole, aby dítě na nočník snadno dosáhlo, ať je kdekoliv. Jde o to, aby se sezení na nočníku stalo pro vaše dítě součástí každodenního života.

  • Seznamte dítě s nočníkem

Dítě nejdříve s nočníkem seznamte, ještě předtím, než si na něho sedne. Použít můžete například jeho oblíbenou panenku či plyšáka a funkci nočníku dítěti názorně předveďte. Velmi populárním předváděčem mohou být postavičky z Tlapkové patroly, která je u dětí velmi oblíbená.

  • Opakovaně dítě dávejte na nočník

Opakovaně dítěti funkci nočníku ukazujte, protože si musí pamatovat, k čemu nočník slouží. Začněte pomalu s cíleným posazováním dítěte na nočník. Nejlépe hned po probuzení a také například po každém jídle. Klidné sezení na nočníku může dítěti usnadnit knížka, kterou si může prohlížet, nebo hračky, se kterými si může hrát.

  • Nabízejte aktivně dítěti nočník

Vždy v průběhu dne se dítěte několikrát ptejte, zda nepotřebuje na nočník. Pokud odpoví ano, vždy ho tam posaďte. Postupně tam začne chodit v případě potřeby samo.

  • Dítě chvalte

Po každém použití nočníku dítě pochvalte, případně zaveďte systém odměn. Budete tak posilovat jeho pozitivní pocity z nočníku. Nedávejte jako odměnu sladkosti, ale můžete zkusit použít tabulku se samolepkami.

  • Přestaňte postupně dítěti dávat plenku

Postupně přestaňte dítěti dávat plenku na denní spánek. Po probuzení ho ihned posaďte na nočník. Pokud to zvládne několik dní bez nehody, opakujte stejný postup s plenou při nočním spánku.

Na co si dát pozor při učení dítěte na nočník?

První chybou je učení na nočník v době, kdy je dítě na to moc malé. Lehce to poznáte podle toho, že dítě křičí a nechce si na nočník vůbec sednout. Často to dělají děti ve věku 1-1,5 roku. Hlavně pak nesmíte dítě nutit sednout si. Akorát mu nočník zprotivíte. Dejte mu ještě čas.

Nikdy při učení na nočník nepoužívejte káravé a negativní komentáře. I když se něco nepovede, raději to přehlédněte. Udělujte pouze pochvaly a pozitivní komentáře, posílíte tím pozitivní pocity z nočníku. Dítě na nočníku nikdy nekrmte, ani si tam s ním nehrajte. Nočník slouží pouze k vykonání potřeby, a ne ke hře. To se dítě musí naučit.

A poslední rada na závěr – nikdy nezačínejte v období vzdoru a nikdy, ani u starších dětí, nepoužívejte násilí. Docílíte tím pouze opačného efektu.

Mohlo by vás zajímat:

Hračky pro děti na Ready4Kids:

Důvěryhodné zdroje:

  1. NHS: How to potty train
  2. KidsHealth: Toilet Training