Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Od kdy může dítě použít podsedák?

Neexistuje zákonem daná definice, od kdy může dítě použít podsedák. Odborníci se však shodují, že dítě může použít podsedák při splnění těchto dvou podmínek:

  • dítě dosáhlo 5 let
  • váha dítěte je mezi 15 a 36 kilogramy

Okolo 5. roku života je dětské tělo zpravidla dostatečně vyvinuté, aby mohlo sedět na podsedáku, pokud váží aspoň 15 kilogramů. Pokud dítě dosáhne 36 kilogramů, tak odpadá nutnost používat autosedačku (případně podsedák) a podsedák již není žádoucí. 

Dětská autosedačka je však lepším a bezpečnějším řešením než podsedák. Dětský podsedák má smysl používat pouze v případě kratších přejezdů.

Pojďme si však problematiku podsedáku rozebrat blíže.

Obsah:

Jakou má podsedák funkci?

Hlavní funkcí podsedáku je zajistit, aby dítě sedělo v dostatečné výšce a bezpečnostní pás auta nešel přes jeho krk. Pás totiž musí vést vždy přes rameno. Pokud by bezpečnostní pás vedel přes oblast kru, tak může v případě dopravní nehody způsobit řezné zranění v místě, kde v oblasti krku vedou tepny nebo může pás přes krk vést k uškrcení dítěte. Taková zranění mohou být bohužel fatální.

Jaké má podsedák výhody?

  • jednoduchá instalace
  • nízká hmotnost
  • nízká cena
  • snadná manipulovatelnost
  • menší rozměry

Podsedák můžeme charakterizovat v porovnání s klasickou autosedačkou jako lehčí, levnější, přenosnější a jednodušší na instalaci. Z těchto důvodů mám spousta rodičů tendenci autosedačku podsedákem nahrazovat, zvláště pokud často jezdí s dítětem v autě. Podsedák však nepředstavuje plnohodnotnou náhradu dětské autosedačky.

Autosedačky a podsedáky na Ready4Kids:

Do kdy je nutné používat autosedačku nebo podsedák?

Nutnost používání dětské autosedačky (případně podsedáku) je jasně daná zákonem č. 361/2000 Sb. Podsedák se v případě tohoto zákona považuje za autosedačku. Dle zákona je povinnost používat autosedačku pro dítě v případě, že:

  1. dítě je menší 150 cm nebo
  2. dítě je lehčí než 36 kilogramu

Slůvko “nebo” je v tomto případě velice důležité. Váží-li dítě více jak 36 kg, avšak měří méně jak 150 cm, tak nemusí sedět v autosedačce. To platí stejně jako když dítě vážící méně jak 36 kg, ale již měří více než 150 cm.

Existují také následující  výjimky, které nezakládají povinnost používat autosedačku dle výše uvedených podmínek:

  • Použití autosedačky neumožňuje zdravotní stav dítěte.
  • Při přepravě dítěte vozidlem taxislužby
  • Při přepravě dítěte bezpečnostními složkami (hasiči, policie, záchranka)
  • Jestliže dítě cestuje v autě, kde jsou již další dvě děti přepravovány v sedačkách, může sedět na zadním sedadle uprostřed pouze připoutané bezpečnostním pásem.

Jak správně vybrat podsedák?

Při výběru podsedáku myslete primárně na bezpečnost dítěte. Aby bylo dítě v bezpečí, zákon udává, že musí sedět na záchytném bezpečnostním systému. Ať se bavíme o autosedačce nebo podsedáku, vždy musíme dbát na to, aby pás obepínal celé tělo dítěte.

Zároveň je nutno podotknout, že podsedák má i své nevýhody v oblasti pohodlí na opěru zad. Při delších cestách proto raději volte kvalitnější podsedáky s anatomickým tvarováním a loketními opěrkami.

Při výběru dbejte na to, jak se podsedák do auta připevňuje. Ideálním řešením je aretační systém ISOFIX, který zaručuje větší bezpečí. I přes to, že ne všechna auta mají ISOFIX, existují modely, které sedí ke každému vozidlu vybavenému 3-bodovými bezpečnostními pásy.

Při výběru je také potřeba zjistit váhové kategorie, aby dítěti podsedák seděl dle jeho potřeb.

Mohu použít podsedák vpředu?

Zákon nerozlišuje na jakém místě v autě je podsedák (autosedačka), takže také podsedák může být umístěn vpředu na sedadle spolujezdce. Obecně se však přeprava dítěte vpředu nedoporučuje, pokud to není nutné. 

Autosedačky v zahraničí

Chystáte se na dovolenou s malým dítětem, ale neznáte zcela přesně pravidla bezpečnosti v zahraničí? Většina z nás si řekne, že systém bezpečnosti je nastaven stejně jako v České republice, ovšem jak se říká, není zrovna nejlepší takto spoléhat na vše. Připravili jsme si pro vás pár informací ohledně cestování s potomkem automobilem.

Vybrali jsme pro vás 3 země, které jsou mnohokrát přejížděné právě automobily s dětmi na letní dovolenou. Přesně to nás přimělo k tomu, abychom sepsali pár zásadních pravidel a informací ohledně pravidel bezpečnosti v těchto zemích, aby vás nemohlo nic překvapit.

Chorvatsko

Dítě do 5 let musí být zabezpečeno na zadním sedadle tak, aby bylo sezení přizpůsobeno jeho velikosti, tzn. autosedačka, podsedák atd. Zároveň dítě od 5 do 12 let musí cestovat tak, aby mělo 3 bodové zabezpečení pomocí pásu s podsedákem přizpůsobené pro jeho výšku.

Dítě do 2 let můžete vézt v přední části pouze v případě, že jsou umístěny v zabezpečeném sytému, který opět odpovídá velikosti a že je na zadní straně deaktivován airbag.

Rakousko

Děti do 14 let s méně, než 150 cm musí používat speciální bezpečnostní pásy přizpůsobené jejich velikosti nebo jakékoliv zabezpečovací systémy. Děti, které jsou vyšší než 150 cm a věkem do 14 let, musí používat bezpečnostní pásy pro dospělé. Dětské zádržné systémy v Rakousku musí být v souladu s normou ECE 44/03 nebo 44/04. Výjimka se týká pro děti, které jsou vyšší než 135 cm, kdy mohou použít 3 bodový pás bez sedačky za podmínky, že pás nevede přes jejich krk.

Slovinsko

Děti do 150 cm musí použít speciální bezpečností pásy dle jejich velikosti nebo speciální zádržný systém jak na přední, tak na zadní sedačce vozidla. Musí opět splňovat normu jako v Rakousku ECE 44/03 nebo 44/04. V případě starších vozidel, která nejsou vybavena bezpečnostními pásy, kde nemůže být zádržný systém připojen, mohou děti ve věku 3 a více let měřící méně než 150 cm cestovat bez dětského zádržného systému, ale pouze na zadních sedadlech. Dítě do 3 let nesmí být přepravováno, pokud není možnost namontovat dětský zádržný systém. Za nedodržení je výše pokuty až 200 EUR.

Autosedačky a podsedáky na Ready4Kids:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Zákony pro lidi: 361/2000 Sb.