Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jak si hrát s miminkem?

Využijte hraní s miminkem jako hezky strávený společný čas, kdy se lépe poznáte. Pro miminka není hraní pouze o hračkách, ale především o vzájemných interakcích. Nedělejte si starosti s luxusními hračkami nebo vybavením. Pár hraček může pomoci, ale nemá smysl každý týden kupovat novou. V tomto článku vám přinášíme tipy, jak si s miminkem hrát.

Obsah:

Jak zabavit miminko?

Co vlastně můžete dělat s někým, kdo nedokáže zaostřit oči, sám sedět nebo komunikovat? Je snadné přehlédnout, že jejich omezené poznávání světa je vlastně pro vás výhodou. Všechno je nové a potenciálně zajímavé, takže začlenit hru do každodenních úkolů může být poměrně jednoduché. A nevyžadují složité hry nebo příběhy, které dávají smysl, prostě jen touží po vaší přítomnosti a pozornosti. 

  • Hra s obličejem

Položte si miminko na hrudník a povídejte si s ním nebo mu zpívejte písničky. Když je váš hlas povzbudí ke zvednutí hlavičky, bude odměněno pohledem na váš obličej. Dělejte obličeje, usmívejte se, smějte se, koulejte očima nebo vyplázněte jazyk. Přestože čas na bříšku nemusí být jejich oblíbeným časem, je to důležitá každodenní činnost pro novorozence, kteří mají tendenci trávit většinu času v leže. 

  • Hýbejte miminku s nožičkami a ručičkama

Položte miminko na záda a pomozte mu s pohybem. Držte je jemně za nožičky nebo ručičky a pohybujte s nimi do stran či dokola. Můžete miminko během hýbání také lehce polechtat a uvidíte, jak bude reagovat.

  • Nové předměty

Dejte dítěti k osahání různé nové předměty. Zábavné jsou měkké hračky, chrastítka nebo látkové knížky se stránkami různých textur. Osahávání různých věcí pomáhá dítěti poznávat svět. Zajímavé mohou být hračky s vibrací. Většina miminek na ně reaguje skvěle.

  • Hlasité čtení

U těch nejmenších miminek aní tak nejde o obsah příběhu, ale o váš hlas a to, jak ho používáte. Miminko prostě rádo slyší váš hlas. Takže čtěte, co chcete, jen to čtěte nahlas. Je prokázáno, že brzké a časté čtení podporuje rozvoj mozku, zvyšuje rychlost zpracování dat a rozšiřuje slovní zásobu.

  • Zazpívejte si písničku

Ať už je to ukolébavka před spaním, nebo je to oblíbená píšnička po ránu, klidně si ji v blízkosti miminka zazpívejte. Dítě nebude posuzovat vaši výšku hlasu, jen se mu bude líbit známý zvuk vašeho hlasu.

  • Tanec s miminkem

Děti milují pohyb a považují ho za uklidňující. Vždycky můžete miminko kolébat v náručí, ale obzvlášť dobře se osvědčuje také nošení v šátku.

Pusťte si nějakou melodii a pochovejte nebo zavěste své děťátko na šátek. Můžete tančit a poskakovat po obývacím pokoji, ale můžete si také vyhradit nějaký čas na úklid domu nebo vyřídit několik telefonních hovorů, zatímco se budete hýbat se svým miminkem.

  • Netradiční tip: Skládání prádla

Některé hry mohou být zároveň součást nutných domácích prací. Proces skládání oblečení může stimulovat smysly miminka, protože jednotlivé kusy oblečení jsou často z různých barev a z různých materiálů. Když skládáte prádlo, tak si položte miminko blízko vás. Poté jednotlivé kusy oblečení předtím, než je poskládáte, dejte nablízko miminka a nechejte jej si na něj šáhnout. Zároveň mu můžete jednotlivé kusy oblečení okomentovat, aby miminko zapojilo všechny smysly.

Hračky pro děti na Ready4Kids:

Kdy si miminko zvládne hrát samo?

Miminko je obvykle schopné samostatného hraní již od 6 měsíců. Ze začátku však doba samostatného hraní zpravidla nepřesáhne 5 minut. Postupem času se doba samostatného hraní prodlužuje. Ve 12 měsících to již může být 15 minut a ve dvou letech by měly malé dítě být schopny samostatného hraní až 30 minut. Obecně tak platí, že čím je vaše dítě starší, tím déle si bude moci hrát samo. Zajímavou pomůckou pro samostatné hraní dítěte může být Kouzelné čtení, které nabízí také mini knížky pro děti od dvou let.

Jak si hrát s měsíčním miminkem?

Od prvního okamžiku, kdy si novorozence pochováte, zapojujete jeho smysly. Dívají se vám do tváře, slyší váš hlas a cítí teplo vaší kůže. Tato jednoduchá spojení jsou úplným začátkem toho, co lze považovat za "hru" v prvních dnech života novorozence.

V prvním měsíci se může zdát, že se zájmy vašeho dítěte omezují hlavně na jídlo, spánek a kakání. Můžete si však také všimnout, že se zvedá a otáčí hlavu směrem ke známým hlasům nebo se snaží zaměřit oči na hračku, když mu dáte chrastítko nebo pískátko.

S měsíčním miminkem si tak může hrát dvěma hlavními způsoby:

  • Hlasité čtení a zpívání
  • Ukazování výrazných předmětů (třeba hraček)

Proč je důležité si hrát s miminkem?

Hra je zásadní pro celkový vývoj, učení a pohodu miminka. Prostřednictvím hry se miminko učí poznávat okolní svět a interakci s ním. Nové herní zážitky také pomáhají propojovat a rozvíjet různé části mozku dítěte. A hra, při které se vaše miminko hýbe, posiluje svalovou sílu i hrubou a jemnou motoriku.

Nehrajte si s miminkem pořád

Nemusíte se snažit zabavit miminko po clou dobu. Stejně jako dospělí chtějí mít svoji chvíli klidu, tak i miminka potřebují rovnováhu mezi stimulací a klidem, aby mohli zpracovávat nově získané poznatky. Pokud je vaše dítě vzhůru a spokojené, je naprosto v pořádku, když ho necháte v postýlce nebo na jiném bezpečném místě, zatímco vy si dopřejete zasloužený čas pro sebe.

Kojenecké oblečení na Ready4Kids:

Mohlo by vás zajímat:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Healthline: How to Play with Your Newborn: 7 Ideas for Baby Playtime
  2. Zero to Three: How to Play with Babies
  3. Raising Children: Playing with newborns