Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Návod, jak vyvařit dudlík

Znalost správné postupu při vyvaření dudlíku je téměř pro každého rodiče nezbytnou dovedností. Přečtěte si, jak dudlík správně vyvařit a co k tomu potřebujete.

Obsah:

Co je potřeba k vyvaření dudlíku?

  • hrnec s dostatečným objemem pro dudlík
  • naběračku pro nabrání dudlík u vroucí vody
  • čistou misku pro usušení vyvařeného dudlíku

Postup, jak vyvařit dudlík

  1. Do hrnce vložte dostatek vody tak, aby se do ní mohl dudlík ponořit
  2. Začněte vařit vodu v hrnci, dokud nedosáhnete bodu varu
  3. Dudlík opatrně vložte do hrnce s vroucí vodou a vařte alespoň 5 minut
  4. Poté vyvařený dudlík opatrně vyjměte z hrnce s vroucí vodou a vložte jej do připravené čisté misky
  5. V případě potřeby vylejte z misky přebytečnou vodu
  6. Dudlík nechte v misce vychladnout, případně jej můžete dosušit pomocí čistého ručníku
  7. Před podáním dítěti se ujistěte, že dudlík zcela vychladl

Jak často dudlík vyvařovat?

Zkuste vyvařovat dudlíky vašeho dítěte minimálně jednou za měsíc. Frekvence vyvařování však závisí na manipulaci s dudlíkem. Pokud vaše dítě používá dudlík venku a víte, že dudlík přišel do kontaktu s vnějším okolím, tak je dobré vyvařit dudlík po příchodu domů. Je také dobré střídat čisté dudlíky, aby dítě nepoužívalo stále dokola jeden a ten samý dudlík. Tím také prodloužite frekvenci nutnou pro vyvaření dudlíku.

Příliš časté vyvařování však může dudlík poškodit. Pokud udržujete dudlík v čistém stavu (pouze jej omýváte) tak stačí dodržovat výše uvedenou frekvenci vyvařování.

Vyvařte však každý dudlík před jeho prvním použitím, abyste zajistili, že budou neutralizovány všechny bakteriální zárodky, které se mohly zachytit u výrobce.

Proč je potřeba dudlík vyvařovat?

Děti jsou obzvláště zranitelné vůči bakteriím a nemocem, proto je nezbytné je chránit před plísněmi, bakteriemi, viry a dalšími nebezpečími, která si mohou snadno najít cestu na dudlík vašeho dítěte. 

Dudlík je tak zapotřebí čas od času vyvařit, protože se v něm mohou nacházet bakterie a zárodky, které mohou způsobit onemocnění dítěte. Děti mají nedostatečně vyvinutý imunitní systém, a proto jsou náchylnější k onemocnění bakteriemi.

Co nedělat při vyvařování dudlíku?

Nedoporučuje se čistit dudlík, který například spadl na zem tak, že si ho nejprve vložíte do úst. Neodstraníte tím žádné škodlivé zárodky a místo toho můžete onemocnět vy i vaše dítě.

Na znečištěné dudlíky nepoužívejte UV ani parní sterilizátory, pokud výrobce nestanoví jinak. Nedoporučuje se také dudlíky zmrazovat nebo nechávat dudlíky z přírodního kaučukového latexu na přímém slunečním světle. To může způsobit rozpad materiálů, ze kterých jsou vyrobeny.

Péče o dítě na Ready4Kids:

Mohlo by vás zajímat:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Medela: How to Sterilize Pacifiers