Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jak správně na koupání miminka?

Koupání miminka není jen o očistě těla, ale také o budování důvěry mezi dítětem a vámi. Je to svým způsobem druh rituálu, který vám může pomoci se zvládáním denní rutiny u novorozence.

Proto je dobré se na koupání miminka řádně připravit.

OBSAH:

Kdy začít koupání novorozence?

Dříve probíhalo první koupání miminka hned po porodu, kdy jej porodní sestry nešetrně opláchly pod tekoucí vodou. Od toho se dnes už upouští, protože je známo, že dětský mázek je nejlepší nechat přirozeně vstřebat do pokožky. To zajistí dítěti imunitu a bude mít krásně jemnou kůži.

Tato studie prokázala, že provedení prvního koupání novorozenců aspoň 48 hodin po porodu vedlo k zlepšení kvality kůže novorozence a novorozenec také lépe dokázal zachovat svoji tělesnou teplotu.

Proto někteří pediatři doporučují provést první koupel novorozence až po 48 hodinách od narození. Je však důležité dodržovat doporučení nemocničního personálu, případně dalších odborníků, kteří pomáhali s porodem, protože někdy může být nezbytné provést první koupání novorozence dříve.

Kdy je vhodná doba na koupání miminka?

Ideálně večer, ale jsou takové maminky, které to neberou jako rituál před spaním a okoupou třeba v průběhu odpoledne nebo ráno. Večer je to však nejlogičtější. Po celodenním přebalování prostě miminko dokonale očistíte od zbytků jídla, potu a dalších nečistot.

Dále je vhodné provést koupání před krmením. Ve vodě by se mu totiž s plným břichem mohlo udělat nevolno. Takže nejprve umýt, obléct a až poté nakojit.

Kde miminko koupat?

Existuje několik možností, které mají své výhody a nevýhody.

Koupání miminka ve vaničce

Vanička dokáže snížit spotřebu vodu, protože je významně menší než klasická vana. Zároveň je vanička pohyblivá, takže nejste odkázání pouze na koupelnu. Vaniček existuje velké množství, takže si můžete vybrat vaši oblíbenou barvu či tvar.

Koupání miminka v kyblíku

Koupací kyblík vyhovuje dětem z toho důvodu, že jsou zcela ponořené ve vodě. Nezabere ani tolik plochy. Avšak dítě v něm musíte držet a někdo má problém umýt na těle veškeré záhyby, když na ně pořádně nevidí.

Koupání miminka ve vaně

Pokud použijete koupací podložku, tak lze koupat i v klasické vaně. Nevýhodou je vysoká spotřeba vody, protože vana je pro miminko zbytečně velká a navíc se musí rodič do vany ohýbat. Na druhou stranu je vana dostatečně velká na to, aby miminko mohlo pohodlně kopat nožičkama.

Koupání miminka v umyvadle

Miminko může umývat i v umyvadle. Pod ním miminko jednoduše přidržíte a umyjete. Nemusíte nic nikam nosit a vylévat. Většinou však musíte používat tekoucí vodu, takže příliš neušetříte.

Co si na koupání připravit?

  • Nádobu na koupání (vanička nebo kyblík)
  • Osuška
  • Čisté body pro miminko
  • Čistou plenku
  • Krém nebo olejíček pro dítě
  • Nůžky na stříhání nehtů
  • Mycí přípravek (není nutné při každém koupání)
  • Teploměr na vodu
  • Koupací žínku (v případě použití vaničky)

Jak připravit vodu na koupání?

Voda na koupání by měla mít přirozenou teplotu lidského těla, tedy 36 - 37 °C. Nemá smysl ohřívat vodu na vyšší teplotu, miminko to stejně příliš neocení. S kontrolou teploty vody vám pomůže teploměr do vody.

Důležité je také pokojová teplota. Snažte se, aby v místnosti bylo aspoň 22 °C

Jak postupovat při koupání?

  1. Provádějte koupel na bezpečném místě
  2. Připravte vhodnou teplotu vody
  3. Do vody můžete přidat pár kapek mycího gelu nebo nechte jen čistou vodu
  4. Vložte podložku na koupání (pokud je potřeba)
  5. Umyjte prvně obličej případně vlásky miminka. A postupujte dále po těle. Vždy pořádně očistěte veškeré záhyby na kůži. Takže žínkou otřete krk, podpaží, pěstičky, třísla, podkolenní jamky, mezi prsty. Zadeček a genitálie si nechte nakonec.
  6. Vyjměte opatrně miminko na připravenou osušku a zabalte. U větších dětí se vám bude hodit dětský župánek. Musíte jej udržet v teple.
  7. Poté miminko jemně a citlivě namažte krémem nebo olejem. Můžete jej u toho i masírovat a tím zvyšovat příjemné pocity.
  8. Zkontrolujte nehty a v případě potřeby je ostříhejte
  9. Oblečte miminko do teplého oblečení.

Koupání miminek na Ready4Kids:

Jak miminko správně osušit?

Použijte osušku nejlépe z bavlny či materiálu, který je příjemný na dotek a dobře saje. Osušte dokonale celé miminko, nezapomeňte na záhyby na těle, kde by se vlivem vlhka mohla kůže zapařit a vzniknout kožní problém.

Jak často miminko koupat?

Dnes se již nedoporučuje provádět koupání miminka každý den. V prvním roce života dítěte může stačí přibližně tři koupele týdně. To je obvykle dostatečně časté, pokud při každém přebalování dítěte důkladně umyjete oblast plenek.

Koupání druhý den je také v pořádku, ale častější koupání by mohlo vysušit pokožku vašeho dítěte. To platí zejména v případě, že používáte mýdlo nebo jiné dětské mycí prostředky.

Pokud chcete o správné frekvenci koupání miminka vědět víc, tak si přečtěte našeho průvodce, jak často koupat miminko.

Jaké jsou zásady bezpečnosti při koupání miminka?

Nikdy nenechávejte dítě o samotě. Ani na vteřinu. Může vám sjet po podložce a dostat se tak pod hladinu. A děti se topí tiše. Každá minuta drahá. Proto i vy si dopředu dojděte na záchod, zatelefonovat atd. Také si nachystejte vše potřebné, protože během koupání prostě nemůžete odběhnout.

Koupání miminek na Ready4Kids:

Mohlo by vás zajímat:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Healthline: How to Give Your Newborn Baby a Bath
  2. J Spec Pediatr Nurs: First bathing time of newborn infants after birth: A comparative analysis
  3. NHS: Washing and bathing your baby