Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jak často koupat miminko?

Vůni právě vykoupaného dítěte se nic nevyrovná a pro mnoho rodičů je koupání jedním z nejpříjemnějších okamžiků péče o dítě.

Zároveň však koupání dětí přináší jednu z nejpalčivějších otázek: "Jak často mám své dítě koupat?". My vám pomůžeme si na tuto otázku najít odpověď.

Obsah:

Jak často koupat novorozence? - (0 až 6 týdnů)

Hojně diskutovanou problematikou je úplně první koupel novorozence. Studie zveřejněná v publikaci JOGNN zjistila, že vyčkání alespoň 12 hodin po porodu může podpořit kojení. Existuje také další studie, která tvrdí, že koupel po 48 hodinách pomáhá udržovat stálou teplotu novorozenců a napomáhá vývoji pokožky. Na druhou stranu je důležité dodržovat doporučení nemocničního personálu.

Po provedení první koupele se doporučuje dodržovat rytmus koupání 1 - 2 týdně v závislosti na ročním období a míře zašpinění novorozence. Miminka v tomto věku opravdu nepotřebují každodenní koupel. Je však nutné důkladně očišťovat prostor plenek při každé výměně plenky. Novorozence také neponořujte plně do vody, dokud mu neodpadne pupeční pahýl. Pro koupání novorozenců je tak efektivní používat vaničky pro miminka.

Pokud vás zajímá, jak správně novorozence a miminka koupat, tak se přečtěte našeho průvodce pro správné koupání miminka.

Koupání miminek na Ready4Kids:

Jak často koupat kojence ve věku 6 týdnů až 3 měsíce?

Během prvních měsíců života vašeho dítěte je vhodné pokračovat ve zvolené frekvenci jako při koupání novorozence, což je opět 1 - 2 týdně.  Jakmile už dítě nebude mít pupeční pahýl, tak jej můžete ponořit do vody více.

Jak často koupat kojence ve věku 3 až 6 měsíců?

Jak vaše děťátko roste, možná budete chtít trochu změnit jeho koupací režim. V tomto věku ještě děti stačí koupat jednou až dvakrát týdně, ale pokud se zdá, že se jim voda líbí nebo že rády ve vodě dovádějí, můžete zvážit častější koupání, tedy 2 - 3 týdně.

Pokud zvýšíte frekvenci koupání na 3x týdně, tak ne vždy používejte mycí přípravek. Časté používání mycího přípravku může pokožku miminka zbytečně vysušovat. Používání mycího přípravku stačí v původní frekvenci 1 - 2 týdně.

Možná také zjistíte, že koupání je příjemný způsob, jak dítě uklidnit před spaním. Pokud vám to vyhovuje, je naprosto v pořádku, když v tomto věku bude koupel součástí uklidňujícího nočního režimu.

Jak často koupat dítě ve věku 1 - 3 let?

Dvouleté nebo tříleté dítě se dokáže během krátké doby velmi ušpinit. Je to doba experimentování plná venkovních her a zkoumání, ať už se jedná o hrabání v hlíně nebo v pískovišti. Pokud bychom měli koupat dítě v tomto věku podle toho, jak je špinavé, tak by to vycházelo přibližně 3x denně. Ale to není správný postup.

Batolecí léta jsou roky, kdy se dětský organismus stále vyvíjí, včetně imunitního systému. Děti mají přijít do kontaktu s bakteriemi. Jen tak se jejich tělo naučí bojovat s bakteriemi a viry, které mohou způsobit onemocnění. Proto není nutné každodenní koupání. Stačí dodržovat frekvenci mytí 3 - 5 týdně. Záleží však na prostředí, kde se dítě pohybuje a na ročním období.

V tomto věku děti již ocení také hračky do vany.

Proč není vhodné koupání každý den?

I když se vám může zdát zvláštní nekoupat dítě každý den, tak děti se prostě nepotřebují koupat tak často jako dospělí. Nepotí a nešpiní se tak jako dospělí a jejich pokožka je mnohem citlivější než pokožka dospělých. Časté koupání může ve skutečnosti způsobit více škody než užitku.

Jak často používat na koupání miminka mycí přípravek?

Příliš časté používání mycího přípravku může pokožku miminka zbytečně vysušovat. Platí to také pro vlasy a pokožku hlavy. 

Lidský vlas se o sebe umí starat do jisté míry sám. Už jen tím, že jej opláchnete čistou vodou, spláchnete z něj více než 60 % nečistot. Miminkům tak stačí mít vlásky jen jednou za 14 dní

U používání mycího přípravku na tělo stačí dodržovat frekvenci jednou za týden, v případě potřeby maximálně 2x týdně, pokud si to míra zašpinění miminka vyžaduje.

Zároveň se vyplatí nakoupit přírodní produkty, ty jsou pro jemnou citlivou kůži miminek nejlepší. A můžete využít i sílu bylin. Heřmánek léčí, levandule zase uklidňuje.

Koupání miminek na Ready4Kids:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Healthline: How Often Should You Bathe a Newborn?
  2. JOGNN: Initiative to Improve Exclusive Breastfeeding by Delaying the Newborn Bath
  3. J Spec Pediatr Nurs: First bathing time of newborn infants after birth: A comparative analysis
  4. Pregnancy Birth&Baby: Washing your baby