Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jak vysadit v akváriu akvarijní rostliny

Jestliže jste se rozhodli ve svém akváriu pěstovat také akvarijní rostliny, je potřeba si v prvé řadě uvědomit, že v něm nemůžete chovat žádné ryby rozrývající dno nebo živící se hlavně rostlinnou stravou. Jak tedy správně na to? Čtěte dál.

Bohaté osázení akvarijní nádrže rostlinami vyžaduje především vhodný půdní substrát. Dnes již máme, oproti předchozím rokům, možnost zakoupit speciální japonský substrát, který v sobě obsahuje živiny pro rostliny, dále snižuje pH vody a tvrdost vody. Možností je však při pěstování rostlin více. Všechny mají své určité klady, ale i zápory. Existují jílové pálené substráty bez obsahu živin, sušené jílové substráty s obsahem živin a zásobní substráty pod písky a pálené jíly.

Obsah

Jílové pálené substráty

První zmiňovaný má výhodu v tom, že vypálením získá tvrdou nedrolící se konzistenci, je váhově lehčí a nesléhá, což je vhodné pro kořeny rostlin, je pórovitý a tudíž dokáže do sebe „nacucat“ potřebné živiny z vodního sloupce. Nevýhodou je možnost tvarovat pomocí něj dno a dále musíme pod tento substrát nasypat již zmiňovaný zásobní substrát, jelikož pálené substráty neobsahují žádné živiny.

Sušené jílové substráty

V druhém případu, jak již název napovídá, se jedná o substráty sušené, nikoliv pálené. V podstatě se jedná o kvalitní úrodnou hlínu, která je vtlačena do formy kuličky a usušena. Výhodou je, že nešpiní vodu, nedrolí se a udržuje svůj tvar. Pro pěstování rostlin obsahují veškeré živiny a není tudíž potřeba dalších zásobních substrátů. Dále je možno z nich vytvářet v akváriu terén. Nevýhodou je, že ačkoliv rostliny můžeme do takového substrátu nasadit ihned, s osázením rybami musíme chvíli počkat. Asi po dobu 3 týdnů musíme každý den měnit vodu, jelikož se nám do vody uvolňují dusíkaté látky z humózního substrátu.

Zásobní substráty

A třetí v řadě uvedený zásobní substrát jsme již v  podstatě vysvětlili. Používáme jej pod písky a pálený jílový substrát, abychom dodali rostlinám potřebné živiny.

Jak rostliny v akváriu umístit?

Co se týká umístění rostlin v akvarijní nádrži, všeobecně platí pár nepsaných pravidel. Rostliny, které vytvářejí velké listy a bohatě se rozvětvují sázíme k zadní nebo boční stěně. Rostliny, které máme v plnu využít jako dominantu celé nádrže, umístíme tak, aby působily dekorativně, ale ne do geometrického středu akvária. Do středu zasázíme středně velké rostliny a popředí akvária je vyhrazeno malým rostlinám.

A ty opravdu nejdrobnější rostlinky sázíme k přední stěně nádrže. Když budete nakupovat rostliny u odborníků, dnes možno již i přes e-shopy, v nabídce budete mít rostliny rozděleny nejen podle výšky konečného vzrůstu, ale i podle náročnosti pěstování.

Při údržbě takto osázeného akvária musíte dbát na to, aby jednotlivé skupiny zůstaly skupiny a jedna nepřerostla druhou. Obzvláště musíte hlídat, aby vysoké rostliny zcela nezastínily vodní hladinu a tím ubíraly světlo nižším druhům rostoucím u dna nádrže.