Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jak dlouho a do kdy kojit miminko?

Takřka hned po porodu nastává doba kojení, tedy alespoň u těch maminek, které mají dostatek mléka. Kojení je intimní záležitostí, a zároveň také velmi prospěšnou, protože zásobuje novorozence živinami, vitamíny a posiluje jeho obranyschopnost.

Kojení je prospěšné, o tom není pochyb.

Nabízí se tak otázka, jak vlastně dlouho a do kdy kojit?

Obsah:

Jak dlouho se kojí?

Není jasně stanovený čas, jak dlouho má kojení trvat.

Existuje spousta faktorů, která ovlivňuje, jak dlouho se miminko kojí. Některé miminko si svou dávku vypije klidně za deset minut, jinému to trvá i hodinu, než se dostatečně nasytí. Spoustu z nich totiž nemá takový tah anebo u kojení pospávají, jen cumlají bradavku a užívají si tu chvilku spojení s milovanou maminkou.

Nemusíte se tedy stresovat s tím, že vám kojení trvá, je to úplně normální.

Péče o dítě na Ready4Kids:

Jak dlouho miminko výlučně kojit?

Dobu, kdy je miminko krmeno pouze pomocí kojení a nepřijímá žádné jiné zdroje výživy nazýváme výlučné kojení.

Výlučné kojení by podle Světové zdravotnické organizace (WHO) i podle v oboru respektované instituce American Academy of Pediatrics mělo trvat 6 měsíců. Během prvních 6 měsíců života kojence není zpravidla zapotřebí zavádět kojeneckou výživu ani jiné zdroje výživy. Samozřejmě existují výjimky, proto vždy následujte doporučení vašeho dětského lékaře.

Jak dlouho kojit společně s příkrmy?

Po 6 měsících by mělo být kojení doprovázeno příkrmy, jejichž podíl se na výživě dítěte postupně zvyšuje, ale kojení by stále mělo pokračovat, protože mateřsko mléko je také důležitým zdrojem energie a živin pro děti ve věku 6-24 měsíců.

Světová zdravotnická organizace i American Academy of Pediatrics doporučují udržovat kojení minimálně do 2 let dítěte, pokud to okolnosti dovolí.

Jaký má být podíl mateřského mléka a příkrmů?

Ve věku dítěte 6 - 12 měsíců by mělo mateřské mléko pokrýt polovinu nebo více energetické potřeby dítěte.

Ve věku dítěte 12 - 24 měsíců by mělo mateřské mléko pokrýt přibližně jednu třetinu energetické potřeby dítěte.

Jedná se o standardizované hodnoty, které se však u jednotlivých dětí mohou lišit.

Mohu kojit po dovršení 2 let dítěte?

Ano, pokud je to stále možné a vašemu dítěti to pomůže uspokojit potřebné výživové potřeby, tak kojení dětí starších dvou let může stále velice prospěšné.

Světová zdravotnická organizace dokonce uvádí, že děti a dospívající, kteří byli v dětství kojeni, mají menší pravděpodobnost nadváhy nebo obezity. Kromě toho dosahují lepších výsledků v testech inteligence a mají lepší školní docházku. Kojení je spojeno s vyšším příjmem v dospělosti. 

Dlouhodobé kojení je také pomáhá s ochranou proti cukrovce, vysokému krevnímu tlaku a rakovině prsu a vaječníků pro kojící maminku.

Jak ukončit kojení?

Obecně se doporučuje ukončovat kojení postupně. V ideálním případě tento proces zabere několik týdnů až měsíců. Tato doba vám umožní postupně snižovat množství mléka, které se vám tvoří, protože mléko se bude odebírat méně často.

Několik tipů, které pomáhají ukončit kojení:

  • Nejprve ukončete ta kojení, o které vaše dítě jeví nejmenší zájem. Pro některé to může být ranní kojení, pro některé to může být večerní kojení
  • Nabízejte dítěti pouze jeden prs na jedno krmení
  • Pokud se vám prsa nalijí a jsou bolestivá, zkuste odsávat jen do doby, než se budete cítit pohodlně. Snažte se prsa nevyprázdňovat úplně.

Nabídněte vašemu dítěti kvalitní alternativu v podobě kojících hrnečků

Kdy ukončit kojení?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Ukončete kojení ve chvíli, kdy je vám krajně nepříjemné a víte, že miminko dostane živiny i jiným způsobem. Protože spokojená maminka je základem pro spokojené miminko. Rozhodně by vás problematika ukončování kojení neměla stresovat, protože pak není lehké se takového stresu zbavit.

Na druhou stranu však není žádoucí ukončovat kojení příliš brzy. Snažte se najít rovnováhu mezi svým pohodlím a potřebami dítěte.

Kojenecké oblečení na Ready4Kids:

Důvěryhodné zdroje:

  1. World Health Organization: Breastfeeding
  2. American Academy of Pediatrics: Calls for More Support for Breastfeeding Mothers Within Updated Policy Recommendations