Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jak správně držet miminko?

Pro bezpečné a pohodlné držení miminka platí, že je potřeba mu vždy podepřít rukama hlavu a krk. Při držení se vyvarujte třesení nebo hrubé manipulace s miminkem.

To je základní poučka pro správné držení miminka, ale problematika držení miminka je mnohem obsáhlejší. Pojďme si rozebrat, jak ještě správně držet miminko.

Obsah:

Kroky, ke správnému držení miminka

  • Umyjte si ruce

Před zvednutím dítěte se vždy ujistěte, že máte čisté ruce. Imunitní systém dítěte se stále vyvíjí, takže všechny bakterie, které přenášíte, mohou způsobit jeho onemocnění. Před každým držením dítěte si tak očistěte ruce.

  • Udělejte si pohodlí

Pohodlí je jednou z nejdůležitějších věcí při držení dítěte. Nejenže se chcete cítit fyzicky pohodlně, ale chcete se také cítit jistě při držení. Je v pořádku, že se zpočátku cítíte trochu nervózně. Dejte tomu čas.

  • Poskytněte podporu hlavičky a krku

Při držení novorozence je velmi důležité mít vždy ruku, která podepře hlavičku a krk. Koneckonců hlava vašeho dítěte je po narození nejtěžší částí jeho těla. Zvláštní pozornost věnujte fontanele, což jsou měkká místa na temeni hlavičky miminka. Novorozenci nemají dostatečnou kontrolu nad krčními svaly, aby si mohli sami udržet oporu hlavy.

  • Zvolte si polohu pro držení

Držení začíná zvednutím dítěte. Když chcete dítě zvednout, položte jednu ruku pod jeho hlavičku a druhou pod zadeček. Odtud zvedněte jeho tělo do úrovně svého hrudníku. Dokud budete miminku podpírat hlavu a krk, je poloha na vás. Existuje celá řada způsobů, které se vám i vašemu miminku mohou líbit. Některé z těchto poloh jsou vhodné i pro kojení nebo odříhnutí. Vyzkoušejte různé polohy, abyste zjistili, která poloha je pro vás oba nejlepší.

Nosítka a šátky na Ready4Kids:

Držení miminka v náručí

  1. Když je dítě ve vodorovné poloze na úrovni vašeho hrudníku, posuňte ruku od jeho zadečku nahoru, abyste mu podepřeli krk.
  2. Jemně přitlačte hlavičku dítěte do ohybu svého lokte.

Držení miminka v náručí je jedním z nejjednodušších a nejlepších způsobů držení novorozence v prvních týdnech života. Toto držení je vhodné v prvních měsících života dítěte.

Opření o rameno

  1. S tělem dítěte rovnoběžným s vaším zvedněte jeho hlavu do výšky ramen.
  2. Opřete jim hlavu o svůj hrudník a rameno, aby se mohly dívat za vás.
  3. Jednu ruku držte na jeho hlavě a krku a druhou podpírejte zadeček dítěte.

Tato poloha se často využívá při odříhnutí. Toto držení je vhodné pro téměř jakýkoliv věk. Pro navázání intenzivnějšího vztahu s miminkem můžete zkusit kontakt kůže na kůži. Miminko můžete svléknout do plenky, položit si ho na holý hrudník a přikrýt dekou.

Držení na klíně

  1. Sedněte si na židli s nohama pevně na zemi a položte si dítě na klín.
  2. Hlavičku by mělo mít u vašich kolen, a to obličejem nahoru.
  3. Zvedněte mu hlavičku oběma rukama, abyste ho podepřeli.
  4. Nohy dítěte by měly být schované u vašeho pasu.

Držení na klíně je dobrý způsob pro všechny, kteří by nemuseli mít sílu udržet váhu dítěte.

Držení na břiše

  1. Položte si dítě břichem dolů přes předloktí s hlavičkou nahoru směrem k vašemu lokti.
  2. Jeho nožičky by měly být na obou stranách vaší ruky, nakloněné blíže k zemi, takže dítě je v mírném úhlu.

Tato poloha je užitečná, pokud má miminko plynatost a potřebuje si odříhnout. Jemně pohlaďte miminko po zádech, abyste vypustili plyny.

Držení pomoc nosítka

Pro držení bez použití rukou použijte nosítko nebo nosící šátek. Dodržujte všechny pokyny uvedené na obalu produktu. Jsou v něm navrženy polohy a způsoby držení vhodné pro daný věk.

Co dělat, když je miminko s držením nespokojené?

Věnujte pozornost náladě dítěte, když ho držíte. Pokud je nervózní nebo pláče, můžete zkusit jinou polohu a zjistit, zda je mu to příjemnější. Můžete také zkusit jemné a pomalé houpání. Pokud jste z držení miminka nervózní, zvolte polohu vsedě. Miminko možná z vás cítí nervozitu a tato změna polohy mu pomůže se uklidnit.

Hračky pro děti na Ready4Kids:

Mohlo by vás zajímat:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Healthline: How to Hold a Newborn Baby
  2. Raising children: How to hold a newborn: in pictures