Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jaký je ideální věkový rozdíl mezi sourozenci?

Univerzálně správná odpověď neexistuje. Většina rodičů to vnímá srdcem a pocitem. Tedy v okamžiku, kdy cítí, že už by rádi opět malé miminko. Obvykle to jsou ženy, které zatouží po dalším dítěti. Jak si tedy najít ideální věkový rozdíl pro své děti?

Obsah:

Vycházejte z vlastních zkušeností

Spousta z nás vychází ze svých zkušeností, jak to probíhalo u nás doma v našich rodinách. Máte sourozence věkově blízko a jste si blízcí? Pak budete pravděpodobně tíhnout ke stejnému věkovému rozdílu. A naopak, máte sestru starší o sedm let, takže v době, kdy jste se narodili, byla již velká samostatná holka a maminka si to nemůže vynachválit? Tak to budete přemýšlet podobně. 

Snažte se zamyslet, jak to u vás v rodině fungovalo a co se vám na vašem rodinném modelu líbilo. 

Myslete na sebe

Existují rodiče, kteří milují svůj volný čas, a proto se buď omezí na jedináčka anebo volí cestu nejmenšího odporu. Tedy každé z dětí porodí nejlépe v jiné dekádě života. Strategie může být různá, ale rozhodně nezapomeňte zahrnovat své vlastní preference.

Nezapomeňte na praktickou stránku

Spousta párů jde na početí početně a rozumově, tedy stihnout co nejvíce potomků za co nejkratší dobu mateřské, a pak se rychle vrátit do práce. Někdy je to z důvodu financí a napnutému rodinnému rozpočtu, jindy kvůli dobrému pracovnímu místu. Rozhodně však platí, že rodiče by na dítě měli být aspoň základně finančně připraveni. 

Neberte si příliš velké sousto

Každého asi napadne, že mít doma dvě malá miminka musí být náročné. Je to pravda nebo jen zakořeněný názor po mnoho generací? Nedejte na názor bezdětné tetičky, ale raději si přečtěte fakta a poznatky druhých. Dobré je se také poptat přátel a kamarádů, kteří již mají dvě a více dětí. Jistě se s vámi podělí o radosti i strasti vztahující k věkovému rozdílu ratolestí. Pokud se na dvě malé děti necítíte, tak se klidně rozhodněte pro větší věkový rozdíl.

Hračky pro děti na Ready4Kids:

Věkový rozdíl do 2 let

Tady se skutečně jedná o dvé malá stvoření, která potřebují vaši plnou pozornost a péči. Dvouleté dítě si sice dojde samo na nočník, ale ještě se neutře a možná ani nenatáhne kalhoty. Miminko často bolí bříško a potřebuje pochovat, což může vést k žárlivosti a rivalitě mezi sourozenci. Na druhou stranu děti s maximálně dvouletým rozdílem si skvěle rozumí v různých činnostech. Oba baví kostky, hrající hračky, písek či objevování nových věcí z šuplíků v kuchyni.

Pokud bychom se podívali na rodiče, i pro ně je to skvělá doba. Jsou již zajetí v režimu kojení, přebalování, bolavého bříška a příkrmů. 

Věkový rozdíl 2 až 5 let

Nejspíš se u vás doma prohání již „malý školkáček”, který se umí obléknout, najíst, a i chvilku zabavit sám. Nevyžaduje pozornost maminky či dospělého celý den a je také skvělým parťákem do nepohody. S příchodem miminka může chvilku nastat doba žárlení, tu však snadno překonáte. Najdete si přes den chvilku času, kdy se budete věnovat jen tomu staršímu potomkovi a budete jej také stále ubezpečovat o vaší lásce, která se k němu nijak nezmenšila. Takový tříleťák už dokáže i dobře zastat roli malého pomocníka. Podá plenu, láhev, otevře dveře či zásuvku. K malé sestřičce či bratříčkovi přistupuje opatrně a hrozí menší riziko, že mu nějak nechtěně ublíží.

Věkový rozdíl 5 až 7 let

Tady se už dá říci, že se jedná o docela podstatný věkový odstup, ale i přesto to mohou být parťáci. Starší dítě jde mladšímu příkladem, naučí jej spoustu věcí, může vás v určitých situacích i zastat. Lze mu svěřit chvilkový dohled nad miminkem, dokonce jej může i nakrmit, když budete někde v dosahu. V tomto školním věku už je človíček spíše pečlivý a starostlivý. Nebude mladšího sourozence bezmyšlenkovitě napadat, ale spíše bude hledat cestu kompromisu. Dá se očekávat, že mu ukáže, jak to na světě chodí.

Věkový rozdíl 7+

V tomto ohledu se jedná už spíše o jedináčky. Takový věk je totiž značně diametrálně odlišný. Školák už má kupu starostí a povinností a mladší sourozenec bývá na obtíž. Na druhou stranu to lze chápat i jako druh odreagování. Vše hodit za hlavu a jen tak si hrát se žvatlajícím miminkem. Mohlo by se zdát, že takový věkový rozestup není nijak žádoucí a mnohdy plánovaný, ale nutno říci, že to jsou jen domněnky. Spousta párů se tak vědomě rozhodne, někdy se třeba nedaří dříve počít nebo na to nejsou dobré podmínky, třeba druhý partner. Není výjimkou, že sourozenci mezi sebou mají klidně i 15 či 20 let.

Kojenecké oblečení na Ready4Kids:

Mohlo by vás zajímat:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Healthline: Child Spacing - Is There an Ideal Age Gap Between Children?