Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jak na uspávání miminka?

Vytvoření správných spánkových návyků u vašeho miminka je důležité pro jeho celkové zdraví a pohodu, stejně jako pro vaše vlastní zdraví. Použijte níže uvedené tipy, které pomohou vašemu dítěti usnout.

Obsah:

Jaké vytvořit podmínky pro uspání miminka?

Dítěti je v prvé řadě potřeba vytvořit vhodné podmínky na usnutí a dlouhý spánek. Zkuste dodržovat níže uvedené pravidla.

  • Nedávejte dítě spát hladové

Nakrmte miminko tak, aby v době, kdy se ho chystáte uspávat, bylo hladové. S velkou pravděpodobností vám neusne. Ideálně ho nakrmte přibližně hodinu před uspáváním, aby dítě mělo čas jídlo v bříšku strávit.

  • Zaveďte režim před spaním

Režim před spaním může vašemu dítěti pomoci signalizovat, že je čas jít spát. Rutina před spaním může zahrnovat činnosti, jako je teplá koupel, oblékání pyžama, čtení knížky a zpívání ukolébavky. Dbejte na to, abyste každý večer prováděli stejné činnosti ve stejném pořadí, aby se dítě naučilo tyto činnosti očekávat.

  • Zajistěte ticho, tmu a čerstvý vzduch

Je potřeba pro své dítě vytvořit prostředí vhodné pro spánek. V místnosti, kde spí, by měla být tma, ticho a příjemná teplota. Pokoj, ve kterém spí, také dostatečně vyvětrejte.

  • Dejte dítěti pohodlné oblečení na spaní

Dítě oblečte do pohodlného pyžama. Nemělo by nikde tlačit, sjíždět nebo se shrnout. Takže bavlněný overal, pyžamo nebo košilka bude to pravé. Materiál a střih přizpůsobujte i ročnímu období.

  • Snažte se vyhnout přílišné stimulaci

Před spaním se snažte vyhnout činnostem, které by mohly být pro dítě příliš stimulující, jako je například hraní hlasitých her nebo sledování televize. Místo toho zvolte tišší, uklidňující činnosti, které pomohou dítěti uvolnit se a připravit se na spánek.

Tipy, jak uspat miminko?

Přestože dodržujete výše uvedené body, tak miminku se nedaří usnout. Proto navrhujeme vychytávky, které již hodně maminkám pomohly.

  • Čtěte pohádku nebo vyprávějte příběh

Nejen, že to dítě uspí, ale společný čas napomáhá prohlubování vzájemného vztahu a rozšiřuje dítěti slovní zásobu, učí jej gramatiku, slovosled a v neposlední řadě rozvíjí i fantazii a představivost.

  • Přitiskněte si miminko k sobě

Někdy stačí, když si k dětem na chvilku lehnete do postele a přitisknete je k sobě. Popovídáte si ve zkratce o celém dni a zase odejdete.

  • Uklidněte jej

Pokud se dítě bojí strašidel nebo bubáka ve skříni můžete vyzkoušet jednoduchý trik. Stačí vzít rozprašovač, nalít do něj vodu, nalepit etiketu s přeškrtnutým bubákem a sprej proti bubákům je na světě. Pak jím jen vystříkáte pod postelí či ve skříni a dítě klidně usne.

Proč miminka často nemohou usnout?

Vaše dítě má mnoho základních potřeb. Pokud vaše dítě nemůže usnout, zkuste se zamyslet nad níže uvedenými důvody.

  • Miminko je přetažené

Přetažené dítě zaručeně poznáte. Je plačtivé, rozrušené, nic jej nebaví, bručí a vy máte chuť jej za příštím rohem nechat.

  • Miminko vstřebává spoustu zážitků

Mnohdy za nespavost vděčíme až příliš nabitému dni. Spousta zážitků, na které pak děťátko myslí v posteli před usnutím.

  • Miminko má bolístku

Pokud je dítěti špatně, má bolístku, trápí ho něco nebo prostě má den, kdy se chce tulit a mazlit, budete se muset podvolit a počítat s tím, že večer bude dlouhý. 

  • Miminko má plnou plenu

Noc je dlouhá a do plenky může přistát cokoliv. Pokud nic nezabírá, tak se nabízí kontrola plenky.

Jak miminko neuspávat?

Určitě není třeba se z toho hroutit a srovnávat s jinýma dětma. Každé je jiné, na každé platí odlišný přístup. Možná vám rodina poradí nechat dítě tzv. vyřvat. Odborně se tomu říká Estvillova metoda. Je to zastaralý způsob. V dnešním světě jsou modernější přístupy, jak zacházet s malými milovanými človíčky. Milujte je!

Kojenecké oblečení na Ready4Kids:

Mohlo by vás zajímat:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Parents: 9 Ways to Help Your Baby Sleep Better