Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Motání hlavy v těhotenství: Co je dobré vědět

Motání hlavy nebo pocit závratě se vyskytuje v těhotenství běžně. Tyto nepříjemné pocity mohou nastat z několika důvodů. Vyhýbání se dlouhému stání, jezení zdravých potravin a dostatečný přísun tekutin vám může s těmito nepříjemnými pocity pomoci. 

Pojďme se podívat blíže, co je dobré vědět o motání hlavy v těhotenství.

Obsah:

Motání hlavy v prvním trimestru

Motání hlavy a pocit závratě může být také příznak těhotenství. K motání hlavy v prvním trimestru těhotenství může přispívat několik faktorů.

Dehydratace

K dehydrataci může dojít kdykoli v průběhu těhotenství. V prvním trimestru se s ní můžete setkat, pokud máte nevolnost nebo zvracíte. S dehydratací se můžete setkat i později v těhotenství, protože vaše tělo vyžaduje více vody.

Extrémní nevolnost

Závratě a motání hlavy se může objevit, pokud máte v těhotenství extrémní nevolnost a zvracení, známé jako hyperemesis gravidarum. K tomu často dochází na počátku těhotenství kvůli měnícím se hladinám vašich hormonů.

Pokud trpíte tímto stavem, může se stát, že nebudete schopna udržet v sobě jídlo nebo vodu, což vede k motání hlavy a úbytku hmotnosti.

Mimoděložní těhotenství

Motání hlavy může být důsledkem mimoděložního těhotenství. K tomu dochází, když se oplodněné vajíčko uhnízdí ve vašem reprodukčním systému mimo dělohu. Často se implantuje ve vejcovodech.

Pokud k tomuto stavu dojde, těhotenství není životaschopné. Můžete pociťovat závratě a také bolesti břicha a vaginální krvácení. Váš lékař bude muset provést zákrok nebo předepsat léky k odstranění oplodněného vajíčka.

Změna hormonů a snížení krevního tlaku

Jakmile otěhotníte, změní se hladina hormonů, které pomáhají zvýšit průtok krve v těle. To pomáhá vývoji dítěte v děloze.

Zvýšený průtok krve může způsobit změnu vašeho krevního tlaku. Během těhotenství vám často klesne krevní tlak, což se také označuje jako hypotenze nebo nízký krevní tlak.

Nízký krevní tlak může způsobit, že budete mít závratě, zejména při přechodu z lehu nebo sedu do stoje. Obecně platí, že nižší krevní tlak není důvodem k obavám a po těhotenství se vrátí na normální hodnoty.

Kategorie pro maminky na Ready4Kids:

Motání hlavy ve druhém a třetím trimestru

Některý z důvodů, proč se u vás v prvním trimestru objevilo motání hlavy, se může přenést i do druhého a třetího trimestru, například nízký krevní tlak nebo hyperemesis gravidarum. Dále se však můžete setkat s následujícími příčinami.

Tlak na dělohu

Závratě můžete pociťovat, pokud tlak rostoucí dělohy tlačí na vaše cévy. Je to častější, když je dítě velké.

Dlouhé ležení na zádech

Motání hlavy může způsobovat také dlouhé ležení na zádech. Je to proto, že ležení na zádech v pozdější fázi těhotenství může způsobit, že zvětšující se děloha zablokuje průtok krve z dolních končetin k srdci. S pohodlnou polohou vám mohou pomoci těhotenské polštáře.

Těhotenská cukrovka

Při těhotenské cukrovce můžete pociťovat závratě, pokud se vám příliš sníží hladina cukru v krvi. Lékař vám pravděpodobně doporučí vyšetření na těhotenskou cukrovku mezi 22. a 28. týdnem těhotenství. Pokud vám bude tato nemoc diagnostikována, budete muset pravidelně sledovat hladinu cukru v krvi a dodržovat přísný dietní plán.

Jak na motání hlavy v těhotenství?

Existuje několik způsobů, jak můžete v těhotenství předejít motání hlavy a závratím nebo je aspoň trochu zmírnit:

  • Omezte dlouhé stání
  • Nespěchejte se vstáváním ze sedu nebo lehu
  • Ve druhém a třetím trimestru se vyhněte dlouhému ležení na zádech
  • Jezte zdravá jídla, abyste se vyhnula nízké hladině cukru v krvi
  • Pijte hodně vody, abyste se vyhnula dehydrataci
  • Mějte dostatek pohybu
  • Noste prodyšné a pohodlné oblečení
  • Užívejte doplňky stravy a léky podle doporučení lékaře

Kdy obvykle končí motání hlavy v těhotenství?

Jakmile závratě a motání hlavy jednou začnou, mohou často trvat až do konce těhotenství. Po narození dítěte by však tyto nepříjemnosti měly ustoupit.

Kdy při motání hlavy v těhotenství zajít k lékaři?

Vždy informujte svého gynekologa o silném motání hlavy či závratích, které se u vás během těhotenství objeví. Ošetřující gynekolog tak může podniknout potřebné kroky k diagnostice vašeho stavu.

Pokud jsou závratě náhlé nebo závažné nebo pokud se u vás objeví jiné znepokojivé příznaky spojené se závratěmi, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Mezi znepokojivé příznaky během těhotenství patří:

  • vaginální krvácení
  • bolesti břicha
  • silné otoky
  • bušení srdce
  • bolest na hrudi
  • mdloby
  • potíže s dýcháním
  • silné bolesti hlavy

Péče o dítě na Ready4Kids:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Healthline: What Causes Dizziness in Pregnancy?
  2. Nationwide Childrens: How to Handle Dizziness During Pregnancy
  3. What To Expect: Dizziness During Pregnancy