Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Jak neplýtvat jídlem?

Konzumní doba, která u nás zažívala velký „boom“ se pomalu dostává do pozadí. Moderní začíná být naopak doba střídmá, šetrná k životnímu prostředí, penězům i našemu zdraví. S tím souvisí také to, jaký máme vztah k jídlu. Typická domácnost u nás by omezením plýtvání mohla ušetřit až 8 000 korun ročně. V tomto článku si řekneme pár zaručených typů, jak na jídle nejen ušetřit, ale jak s ním také zbytečně neplýtvat.

Obsah:

Sestavení jídelníčku / nákupu

Prvním a nejjednodušším krokem je jednoznačně sestavení jídelníčku a následného nákupu. Pokud si vytvoříte jídelníček na týden, vyvarujete se toho, že nakoupíte jídlo, které byste nespotřebovali a následně ho vyhodili. Můžete tak také ušetřit více cest do obchodu. Budete mít lepší přehled o tom, co nakupujete, co doma máte a co jíte.

Zužitkování zbytků

Aniž bychom si to uvědomovali, vyhazujeme spoustu jídla, které považujeme za odpad, ačkoliv se dá ještě nějakým způsobem zužitkovat. Staré pečivo? Nechte usušit, udělejte z něj strouhanku. Nebo ho doneste zvířatům. Slupky z různé zeleniny se dají použít ke kosmetickým účelům. Některé zbytky se dají zasadit a pěstovat. Dokonce i v bytě! Ze slupek z brambor se dají usmažit výborné křupavé brambůrky. Pokud máte ovoce, které už nevypadá dostatečně čerstvě, ale stále mu nic není, můžete ho přidat do smoothie. Ze starších banánů je dobré udělat lívance. A v neposlední řadě, pokud máme zbytky nějakého pokrmu, a je to možné, není na škodu dát jídlo zamrazit. Nebudete se ho tak zbytečně zbavovat a může posloužit jiný den, až se vám nebude chtít vařit.

Hledání nových receptů

Tento bod souvisí úzce s předchozí radou. V kuchařkách a na internetu najdete spoustu receptů, které jsou zaměřeny právě na vaření ze zbytků. Taková kuchyně se stává trendem a je šetrná nejen k přírodě, ale i k vaší peněžence. Většina takových receptů je zároveň snadná a velmi chutná! Nebojte se tak strávit nějaký čas hledáním a zkuste novou inspiraci.

Hračky pro děti na Ready4Kids:

Správné skladování

Dalším důležitým bodem je správné skladování potravin. To vám může pomoci nejen se zbytečným vyhazováním potravin, ale zároveň také s tím, že je zužitkujete co nejlépe a ochráníte jejich chuť a dobré vlastnosti. Na internetu je možné nalézt spoustu návodů, jak nejlépe potraviny uchovávat. Zaručenou radou je ale takový postup, že by potraviny měly být uchovány stejně, jako je vidíte vystavené v obchodě.

Dobrý skutek

Můžete také spojit potřebné s užitečným a pomoci ostatním. V některých městech existují místa, kam můžete odnést potraviny, které byste jinak vyhodili a tím pomoci například lidem bez domova nebo sociálně slabším rodinám. Pokud takové místo v okolí nemáte, můžete například potěšit přátelé nebo sousedy tím, že jim přinesete ochutnat trochu svého kulinářského umění. Je to stále lepší volba, než vyhazovat zbytky pryč a určitě tím chybu neuděláte. Naopak, někomu tím určitě zlepšíte náladu.

„minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“

Častým problémem, kvůli kterému dochází k velkému plýtvání je pletení si pojmů. Pokud vidíte na výrobku „minimální trvanlivost“, neznamená to, že nemůžete po tomto datu jídlo sníst. Ve většině případů výrobku nic není. Pokud je napsáno „spotřebujte do“, měli byste do data jídlo zužitkovat. Pokud ne, je potřeba výrobek prohlédnout, popřípadě si čichnout, zda je ještě použitelný. Není však důvod takové výrobky ihned vyhazovat.

Mít vlastní hlavu

Bodem, který zde zahrneme, přestože by měl být všem jasný, je použití vlastní hlavy. Pokud vím, že doma například nějaký čas nebudu, tak nedělám zbytečný nákup. Pokud vím, že se u nás v rodině nejí jogurty, nebudu je kupovat. Při nákupu se zkuste zamyslet, zda opravdu potřebujete tolik zeleniny a ovoce nebo zda je potřeba kupovat další salám, když doma ještě je.

Kojenecké oblečení na Ready4Kids:

Dostali jsme se do bodu, kdy se průměrně v Evropě vyhodí 96 – 115 kg jídla na osobu. Pokud bychom toto jídlo dokázali zachránit, nakrmily by se tři miliardy lidí. Myslete tak nejen na sebe, ale i na ostatní a zamyslete se nad tím, co kupujete, co jíte a co vyhodíte.