Při nákupu nad 1500 kč poštovné zdarma.

Kdy začíná dítě sedět?

Vaše dítě může být schopné sedět již v šesti měsících, zpravidla však s asistencí rodičů. Samostatné sezení zvládne mnoho dětí mezi 7. a 9. měsícem věku.

Sezení je pro vaše děťátko obzvlášť vzrušující, protože mu otevírá zcela nový svět her a zkoumání. Usnadňuje také dobu jídla a poskytuje dítěti nový pohled na okolí. Jak se na sezení dítěte připravit?

Obsah:

Jak vypadá správný sed dítěte?

  • Ramena jsou spuštěná volně od krku dolů.
  • Dítě nemá předsunutou hlavičku, ale krk je naopak dlouhý a rovný
  • Obě nožičky jsou volně natažené před tělem.
  • Dítě je v předklonu hlavy jen proto, že se dívá na něco ve svém v klíně

Jaké hračky mohou dítěti pomoci se sezením?

Jakmile bude vaše dítě sedět, zkuste dále podporovat jeho samostatnost. Užitečné mohou být hračky, které dítě zapojují v této poloze. Zvažte vyzkoušení některého z těchto typů hraček:

Jak poznáte, že je dítě připraveno sedět?

Vaše dítě může být připraveno sedět, pokud dobře ovládá hlavu. Také ostatní pohyby těla budou více kontrolované.

Děti, které jsou připravené sedět, se také pravděpodobně samy tlačí nahoru, když leží obličejem dolů, a možná se naučily přetáčet.

Vaše dítě může začít sedět na krátkou dobu, pokud je umístíte do vzpřímené polohy. V této rané fázi je důležité dítě podpírat, aby nespadlo.

Děti, které se blíží k milníku samostatného sezení, tedy blíže k 7. až 9. měsíci, se pravděpodobně dokážou přetočit oběma směry. Děti také mohou experimentovat s tlačením se do polohy na trojnožce. V této poloze dítě sedí opřené jednou nebo oběma rukama o podlahu.

Sezení je jen jedním z mnoha vývojových milníků, kterých vaše dítě dosáhne v prvním roce života. Pomozte svému dítěti rozvíjet tuto dovednost tím, že ho budete hodně posazovat na bříško.

Dřevěné hračky na Ready4Kids:

Jak reagovat na podezření opožděného vývoje?

Pokud vaše dítě nesedí samo do devíti měsíců věku, kontaktujte svého pediatra. Může být dobré jednat dříve, zejména pokud se vaše dítě blíží 9. měsíci a není schopno sedět s oporou. Vývoj se u jednotlivých dětí liší, ale může se jednat o příznak opoždění hrubé motoriky.

Jak zajistit bezpečnosti dítěti při sezení?

Když se vaše dítě teprve učí sedět s oporou, můžete ho posadit mezi své nohy, abyste ho podpírali ze všech stran. Jako oporu můžete použít také polštáře, ale nenechávejte dítě v opoře bez dozoru.

Jakmile dítě sedí, nastavte matraci postýlky na nižší polohu. Děti procvičují své motorické dovednosti v různých částech dne, i když by měly spát.

Připevněte bezpečnostní pásy na vysokých židlích a dalších zařízeních pro sezení. Samostatné sezení vyžaduje hodně síly. Vaše dítě může potřebovat dodatečnou oporu pásů, zejména při delším sezení. A neumisťujte sedačky na vyvýšené plochy nebo do vody či její blízkosti.

Sezení je známkou toho, že se vaše dítě již aktivně hýbe nebo brzo začne, takže je zapotřebí také zabezpečit okolí, ve kterém se dítě nejčastěji vyskytuje.

Mohlo by vás zajímat:

Dřevěné hračky na Ready4Kids:

Důvěryhodné zdroje:

  1. Healthline: When Can Babies Sit Up?
  2. Pampers: When Can Babies Sit Up By Themselves?